Trøndelag Fylkeskommune vil legge ned flere linjer på videregående skoler i fylket . Det kom frem i et høringsdokument som ble sendt ut før helgen.

Årsaken er å spare penger for å tilpasse seg de nye økonomiske rammene fram mot 2026.

Fylkesdirektøren foreslår å kutte budsjettet for utdanning og kompetanse med 150 millioner kroner de neste to årene - og å ta driften ytterligere ned fra 2026.

Det er blant annet foreslått å kutte 15,9 millioner kroner i musikklinjene og 23,4 millioner kroner i yrkesfag som noen av tiltakene.

Se hvilke skoler som blir rammet av kuttforslagene her:

Kultur og idrett i faresonen

Blant linjene som foreslås utfaset eller sterkt redusert ved trønderske videregående skoler er tilbudet innenfor musikk, dans og drama med fordypning musikk.

I tillegg foreslås det å redusere antallet plasser på yrkesfag og dermed øke kapasiteten på studiespesialisering med fire klasser

Også idrettsfagene rammes av forslaget,, med reduksjon i bredden av tilbudene på spisset toppidrett.

Flere skoler i Trøndelag kan bli berørt dersom forslagene blir vedtatt.

Ansatte ble kalt inn til hastemøte

En av linjene som er foreslått faset ut er musikklinja ved Heimdal VGS. En av lærerne der er Ingrid Grytbakk, som selv har gått musikk på Heimdal.

Hun sier forslaget kom som lyn fra klar himmel på de ansatte ved skolen.

– Vi ble kalt inn til hastemøte og fikk høre der at forslaget er å legge ned - ikke bare på Heimdal, men også ved Ole Vig på Stjørdal og Olav Duun på Namsos. Det er et stort sjokk! Vi skjønner at fylkeskommunen trenger å spare penger, men det er tragisk for linjene dersom de blir lagt ned sier hun.

Grytbakk legger til at dette er populære linjer som hvert år har mange søkere, og slett ikke alle kommer inn.

– På Heimdal har vi stor oversøking. Vi flyttet også inn i nye lokaler i 2018 og har kanskje landets beste lokaler innenfor musikk, med stor nymoderne konsertsal og dansesal, sier hun og legger til at hun og mange flere er klare for å kjempe for å beholde linjene.

Forslagene er lagt ut på høring med høringsfrist 20. oktober. Det er ventet at saken skal opp i fylkestinget i desember.

Hør intervju med Ingrid Grytbakk her: