En mobilvideo av et overgrep på en festivaldo under Tydalsfestivalen, ble vurdert som et sterkt bevis da to menn møtte i Trøndelag tingrett forrige uke.

Det var 27. og 28. mars de sto tiltalt for medvirkning til og for seksuell omgang med ei jente, som den gangen var mellom 14 - 16 år gammel. Hendelsen skjedde under Tydalsfestivalen 15. juli i fjor.

Nekter skyld

Påtalemyndigheten mente at den yngste av de to tiltalte hadde seksuell omgang med jenta, mens den eldste var tiltalt for å ha medvirket ved at han var til stede og så på, samtidig som han onanerte.

Den yngste av de to mennene filmet det som skjedde inne på toalettet med mobiltelefonen sin. Det finner retten skjerpende. Retten finner det også skjerpende at de forsto at fornærmede var meget beruset, og at de utnyttet en ung jente i en sårbar situasjon.

Den eldtse var synlig i filmen av overgrepet som ble funnet på telefonen til den yngste av de tiltalte.

Begge mennene nektet straffskyld da straffesaken mot dem startet.

Dømmes til fengsel

Jenta husker kun glimtvis det som skjedde. Men den eldste av de to mennene er synlig i filmen og har fortalt politiet at den yngste mannen hadde samleie med jenta.

Den yngste tiltalte dømmes for seksuell omgang med mindreårig og for å ha produsert og oppbevart overgrepsmateriale av barn. Han ble dømt til ubetinga fengsel i ti måneder og får inndratt mobiltelefonen.

I forbindelse med straffutmålingen mot den andre mannen finner dommerne det formildende at han har tilstått de faktiske forhold. Det påpekes også at han ikke tok initiativ til den seksuelle omgangen. Retten legger også til grunn at den eldste tiltalte ikke forsto at den andre filmet.

Han dømmes derfor til 75 timers samfunnsstraff som skal gjennomføres i løpet av 120 dager.

De to mennene dømmes i tillegg til å betale henholdsvis 20 000 og 80 000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede, og 3000 kroner hver i saksomkostninger.