Støtte til de ansatte ved LHL-klinikkene på Røros og Betania Malvik

LOs fylkeskonferanse i Sør-Trøndelag krever det må settes en stopper for anbudsregimet, og at kompetanse gjennom godt opparbeidede fagmiljø må prioriteres innenfor slike velferdstjenester.

70 arbeidsfolk går en usikker framtid i møte på Røros. I Malvik mister 85 ansatte jobben når Betania på Malvik må avvikle virksomheten sin. Grunnen er et anbudsregime fra helseregionen med et ensidig prisfokus. Inn kommer storkapitalen med Unicare i spissen, ut går kompetanse opparbeidet over lang tid gjennom til sammen 155 dyktige renholdere, fysioterapeuter, leger, ergoterapeuter, kokker, helsefagarbeidere og sykepleiere for å nevne noen.

Betania Malvik er kjent for sin gode kvalitet i rehabilitering etter sykdom og skade. Gjennom 15 år har LHL klinikkene opparbeidedet en unik kompetanse innen felt som kreftrehabilitering og sykelig overvekt. Tidligere i år tapte de anbudet innen overvekt, nå står de i fare for å miste anbudet "raskere tilbake" som til nå har drevet kreftrehabilitering. LHL senteret på Røros har gjort seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt gjennom sitt arbeid med rehabilitering, og er sertifisert med det som regnes som den høyeste internasjonale akkreditering innenfor rehabiliteringsfeltet, CARF-sertifisering.

Det multinasjonale selskapet Unicare vant anbudet og skal nå begynne å bygge denne kompetansen opp igjen et helt annet sted. Med dette prioriteres billigere anbud framfor kvalitet i tjenestene. Samtidig vet vi hvor det kan spares penger innenfor denne type tjenester, det er først og fremst gjennom lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår.

Både Betania Malvik og LHL på Røros er drevet av ideelle aktører. LO Sør-Trøndelag synes det er beklagelig at helseregionen velger bort de ideelle aktørene til fordel for et privat kommersielt selskap. Dette er også et brudd med ønsket til et enstemmig Stortinget.

Leder for LO på Røros og Holtålen Frode Strickert