Onsdag kveld fikk språkinteresserte lære mer om samiske språk. Rørosmuseet inviterte til foredrag med lingvisten Rolf Theil som snakket om "samiske språk fra Femunden til Kolahalvøya".

- Foredraget var et ledd i markeringen av 2019 som det internasjonale året for urfolkspråk, sier Jenny Fjellheim, fagkonsulent ved kulturhistorisk avdeling på Rørosmuseet.

1,1 millioner kroner fra Regjeringa

– Regjeringen støtter FNs satsing på et eget år for urfolksspråk. Språk spiller en avgjørende rolle i folks liv, og denne markeringen kan bidra til å synliggjøre urfolks historie, kultur og identitet. Regjeringen vil derfor bidra til markeringen av språkåret ved å være partner, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland. Foto: Hans Jørgen Brun

UNESCO

Det er UNESCO som er ansvarlig for språkåret, og det er opprettet en styringsgruppe som består av representanter fra stater, urfolks representanter og medlemmer fra Permanent forum. Sametingspresident Aili Keskitalo er en av lederne i styringsgruppen.

– Det er gledelig at sametingspresidenten sitter i styringsgruppen. På den måten kan hun bidra til å løfte arktisk urfolksspråk internasjonalt, sier Mæland.

Sametinget vil markere

Regjeringen har bevilget en ettårig økning på 1,1 mill. kroner til Sametinget i 2019 til arbeidet med det internasjonale urfolksspråk-året. Sametinget planlegger å markere språkåret gjennom ulike arrangementer og tiltak. Regjeringen er positiv til å være medarrangør på ett eller flere av disse arrangementene.

– Språkåret er en motivasjon for oss alle til å fortsette arbeidet med å styrke urfolkenes språk. Regjeringen har en ambisjon om at flere skal ta i bruk de samiske språkene, men da er vi avhengig av at samiske språk synliggjøres i samfunnet, sier Mæland.

SAMETINGSPRESIDENT Aili Keskitalo er en av lederne i styringsgruppa for 2019 som det internasjonale året for urfolks-språk. Her fra et besøk på Røros skole. Foto: Per Magne Moan