Lars Erik Amundsen og de andre bueskytterne fra HEG IL på Røros som driver med bueskyting, fikk godt betalt for innsatsen sin på NM i feltskyting i Sørmarka i Oslo helgen 22-25. august.

Gjorde storeslem

HEG-skytterne fikk nesten med seg det som var av medaljer i løpet av helgen. Amundsen tok gull og fikk kongepokal i herreklassen, Monicha Nergaard tok gullmedalje og forbundspokal i dameklassen og Lars Martin Tømmerhoel ble nummer fire i herreklassen.

- Vi gjorde et stort innhugg med forholdsvis få deltakere, sier Lars Erik Amundsen som er trener, i tillegg til å være utøver for laget.

Bueskyting er representert over store deler av landet. Flest utøvere er det naturlig nok på Østlandet.

Som i langrenn er det flere grener. I bueskyting er det fire. Grenene er utendørs baneskyting, innendørs baneskyting, 3D-skyting og feltskyting. Skytterne fra HEG IL deltar mest utendørs.

Fire NM

I løpet av et år holdes det rundt 200 konkurranser fordelt på de fire grenene i bueskyting. Det arrangeres konkurranser i ukedagene og hver helg gjennom hele året. Fra 15. November til 15. april er det innendørssesong, mens utendørssesongen varer fra 15. april til 15. oktober. NM i feltskyting som arrangeres utendørs er ett av til sammen fire NM, som arrangeres i bueskyting gjennom et år. Tre NM går utendørs og ett NM holdes innendørs.

50 rekorder

Bare i år har HEG-skytterne tatt 50 rekorder. Lars Erik Amundsen er godt fornøyd med sesongen så langt. - Vi er en liten klubb, men vi har en fantastisk gjeng, så jeg er veldig fornøyd med det vi har prestert.

Han vil ikke ta for mye av æren for resultatene, men sier at det å prestere godt i konkurranser er viktig for den videre utviklingen deres.

- Gjøre hverandre god

For å kunne prestere på det nivået de ønsker ofrer de mye av livet utenfor bueskytingen. Amundsen sier de tilbringer 15 til 20 timer sammen i uka. Han tror de har funnet oppskriften for å lykkes.

- Jeg tror det å handler om å bli sett. Kjenne både styrker og svakheter hos hver enkelt utøver og ta vare på dem både som mennesker og idrettsutøvere. Vi er opptatt av å gjøre hverandre god. Det er en individuell sport, men det å unne andre suksess og være glad på andres vegne, er en del av det å utvikle seg som utøvere. Man må være såpass storsinnet at hvis man ikke har dagen sjøl, så må man kunne glede seg over andre.

Han er inspirert av filosofien til Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen.

- Godfot-teorien burde implementeres i både arbeidslivet og idretten generelt. Den kan ikke understrekes nok. Vi ser jo at så fort en eller ei lykkes, så kommer lagfølelsen og løfter de andre opp på et nytt nivå.

- Det er inspirerende for de å se at det går an. Det går kanskje en liten jævel i dem på å klare det samme som andre. Da kommer treningsiveren. Hvis man da har en kompetanse på trenersida som gjør at man gjør ting i riktig rekkefølge, så blir veien mye kortere. Man kan ta hovedveien i stedet for så mange omveier.

- Det skal være gøy. Du må ha glede med å trene og konkurrere og sette det å ha det gøy med det du holder på med høyest.

Ivrig gjeng

Lars Erik Amundsen forteller om en gjeng som alltid er klar til innsats.

- Når vi setter oss i bilen etter endt konkurranse, lurer de på når neste trening er. De vil egentlig trene mer enn det som er fornuftig.

HEG-skytterne er i aktivitet året rundt. På vinteren går de på truger i snøfonnene på Røros og skyter på plastikktrær som de har.

Det har blitt en helårsidrett for oss, sier Amundsen.

Neste store konkurranse for HEG-skytterne er innendørs-NM i Tønsberg 27. november.