Sommerferien er for mange allerede over, mens det for noen fortsatt er noen uker igjen. Straks åpner også landets mange studiesteder, og mange skal for første gang flytte hjemmefra, og for første gang styre egen økonomi.

- Det viktigste med studiestart når du er student, er akkurat det samme som med studiene. Du må ha oversikt og struktur, og god planlegging. Det er kanskje det viktigste for privatøkonomien. Det er ikke noe fett å være student, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Eldar Rønning.

Budsjett

Rønning anbefaler både studenter og andre til å skaffe seg en god oversikt over hva man har av inntekt (eks. stipend/lån) og utgifter, samt sette opp et budjsett.

- Du vet hva du får i stipend og lån, så vet du kanskje hva det koster å leie. Du må ikke bruke mer penger enn du får inn. Skaff deg oversikt, det har aldri vært enklere med dagens teknologi med mobilbank.

Rønning råder videre studenter og andre til å lage seg en kontostruktur, med konto til både faste utgifter, men og til uforutsette ting, en bufferkonto. Han råder til å spare litt på bufferkontoen, slik at man og kan ha til litt fest og moro.

- Det skal være litt artig å være student og, men det er ikke noe fett å være student, det er trangt økonomisk.

Flere sparer i aksjer

Noen som virkelig anbefales er å spare, enten man er student eller ei. Det er i dag mange måter å spare på, både mikrospar (eks. hver gang man drar kortet), sparekonto, BSU, aksje-/rente-/kombinasjonsfond og aksjer.

Flere har gjennom pandemien valgt å investere i aksjer. Bare fra 4. kvartal 2019 til 4. kvartal 2020, gikk det fra 384 954 privatpersoner i Norge eier nå børsnoterte aksjer og EK-bevis i 2019 til 472 688 i 2020, en økning på 23 prosent. Størst prosentvis økning er det i aldersgruppen 18-29 år, hvor andelen har økt med 81 prosent fra 33 499 til 60 526.

Mange velger å spare til egen bolig i BSU. Foto: Sikri

Fond best langsiktig

En annen måte å spare på er BSU. Nytt i 2021 er at maksimalt årlig sparebeløp har økt fra 25 000 kroner til 27 500 kroner. Dette gjør igjen at skattefordelen har økt fra 5 000 kroner til 5 500 kroner.

- For å få nyttegjort seg av skattefordelen, må du tjene litt over 75 000 kroner i året for å få maksimalt utbytte av den. Skattefradraget som er den største fordelen med BSU. For det å spare til egen bolig bør du kanskje gjøre litt mer kortsiktig, og BSU er det beste hvis du har inntekt.

Folks ønske om å spare penger har også merktes på verdipapirfond. I 2020 gjennomførte Opinon en undersøkelse for Verdipapirfondets forening (VFF). Det kom det frem at om lag 1,7 millioner nordmenn nå har penger i verdipapirfond. Dette tilsvarer 40 prosent av befolkningen, og andelen økte med 4 prosent fra året før. Privatøkonomen råder folk til denne type sparing.

- Til langsiktig sparing, anbefaler jeg virkelig aksjefond og opprette aksjesparekonto, sier Rønning avslutningsvis.

Her kan du høre hele intervjuet med Eldar Rønning.