Prosjektet Aktivt Fjellandbruk har som mål å øke volumproduksjonen av melk og kjøtt basert på grovfôr, og bidra til lønnsomme og robuste bedrifter innen mjølk- og kjøttproduksjon.

Gårdsråd

Orkdalsbonden Reinert Aakerholm var en av foredragsholderne. Han fortalte om en arbeidsmetode som går under navnet Gårdsråd, der både bank, regnskapskontor og leverandøren Tine inngår som samarbeidspartnere.

- Du må tørre å blottlegge bedriften og ta imot råd fra eksterne aktører som stiller både krav og spørsmål, sa Aakerholm:

Lokalt produsentlag

Under Aktivt Fjellandbruks årskonferanse lanserte meieribestyrer Trond Lund ved Rørosmeieriet en ny idé om å samle aktørene i regionen i ett produsentlag for å jobbe sammen mot et mer bærekraftig landbruk.

- Rørosregionen har gjort det bra i lang tid, men nå kan vi ikke sitte å se på hva andre gjør. Da blir vi raskt forbikjørt. Vi må skape interessante produkter der kvalitet og vår særegenhet blir tydelig, sa Trond Lund fra Rørosmeieriet:

Grovfôr eller kraftfor

Å drive et bærekraftig landbruk, gjerne økologisk, betyr mange utfordringer. Store investeringer gjør at mange bønder må levere store kvantum for å få til lønnsomhet.

- Grovfôret må ofte vike for kraftfôr som er billigere, sier rådgiver ved Norsk landbruksrådgivning Innlandet, Vidar Westum.

Melkeproduksjonen har økt og gir landbruket nye utfordringer. Foto: Marit Manfredsdotter
Mange foredragsholdere var invitert til konferansen, og etter lunsj ble møtedeltagerne invitert i forskjellige grupper. Foto: Marit Manfredsdotter

Les også: Aktivt Fjellandbruk på Røros