I går kveld kom beskjeden fra regjeringen om at den sier nei til mer statlige kjøp av ruter fra Hurtigruta, en praksis som blant annet brukes for å holde liv i kortbaneflyplasser som ellers ville ha slitt økonomisk. Under onsdagens spørretime i Stortinget var Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, krystallklar på at regjeringen nå må snu.

– Hurtigruta er en stolt del av Norge. Den har bidratt til å binde kysten vår sammen i 127 år. Nå er 1300 norske sjøfolk permittert. Vi har ikke tid til mer nøling fra Høyre og regjeringen. Hurtigruta må reddes nå.

Saken fortsetter under lydfila:

Eldre enn Norge

Slagsvold Vedum mener at ringvirkningen som vil følge dersom Hurtigruta nå gradvis forsvinner, er katastrofale.

– Dette holder liv i en rekke av samfunnene langs kysten og det vil være svært dramatisk dersom verdiskapningen hurtigruta bidrar til forsvinner. Han nevner også kulturarven til det som ofte blir kalt Verdens vakreste sjøreise.

– Hurtigruta er en del av vår nasjonale identitet. Det er utenkelig at denne institusjonen, som er eldre enn Norge som selvstendig nasjon, skal kunnegå tapt.

Dårligst stilt

Vedum hevder at Nord-Norge har blitt den store taperen under dagens regjering, med et stadig dårligere fly- og båttilbud.

– Det er nå knapt mulig å komme seg fra og til Finnmark med fly. I går stanset regjeringen Nord-Norgebanen. På toppen av dette gir den altså beskjed til Hurtigruta om at den ikke får nødvendig støtte. Høyre svikter Nord-Norge fullstendig, mener Trygve Slagsvold Vedum.