Verdalingen Tomas Iver Hallem hørtes ut som en overbevist sosialdemokrat da han gjestet LOs regionkonferanse på Hell torsdag formiddag.

- Jeg ville bare fortelle om min erfaring med arbeidslivet, og det var en oppriktig beskrivelse, sa Hellem til Nea Radio etter debatten. Og vi tror ham. Etter hvert utover i debatten skiftet likevel verdalingen til en mer kjent grønn politisk farge.

Debatt ble det derfor, med Lars Haltbrekken (SV) og Trond Giske (Ap).

Flertall?

Utsiktene til et regjeringsskifte i 2021 er naturligvis avhengig av et flertall. Det var alle tre skjønt enige om. Men hvordan?

- Vi må sørge for at LO-medlemmene stemmer rett, sa Trond Giske, forøvrig tydeligvis svært velkommen hos "sine egne" i konferansesalen. - Det gjorde ikke alle ved siste valg. Og det er en av våre viktigste oppgaver nå foran det kommende valget. Vi må mobilisere, og vi må mobilisere på de viktige sakene. Ikke på detaljer vi er uenige om, men på prinsippene i politikken som skiller den nåværende regjeringa fra et nytt og bedre rødgrønt regjeringsalternativ, sa Giske.

Rødt

Enkelt sagt: Et regjeringsskifte er avhengig av en bredest mulig allianse mot Ernas borgerlig alternativ.

- Vi kan ikke blinke til venstre og så svinge til høyre, sa Lars Haltbrekken, med klar adresse til MDG. - Vi må ikke utelukke noen fra den rødgrønne familien, fortsatte han, med visshet om at Rødt blomstrer godt på meningsmålingene for tida.

- Nei, vi kan ikke regjere sammen med Rødt, sa Hallem. Trond Giske holdt klokelig kjeft. Om akkurat det spørsmålet. Han visste selvsagt at han debatterte i en sal med LO-medlemmer fra ulike politiske parti, ikke minst fra Rødt, som markerte seg med flere "skarpe" spørsmål i løpet av sesjonen.

Trønder-regjering?

Det var Sp-Hallem som spøkte om ei mulig trønderregjering.

- Ja, kommenterte Trond Giske, -Det va jo sånn at under Borten-regjeringa så sa dæm jo at for å sitt i regjering så mått du jo enten vær trønder, eller så mått du vær kvalifisert. Æ trur vi har mer enn nok kvalifiserte trøndera te å fyll opp mang ministerposta, men der og: Vi må vinn valget først, sa Giske til Nea Radio.

Giske-comeback?

LO sin regionkonferanse er kanskje ikke et solid nok parameter? Likevel er det ingen tvil om at Trond Giske her befestet sin posisjon som Arbeiderpartiets samlende lederskikkelse foran årsmøtet 20.–22. mars. Nettopp hans trolige (eller mulige) comeback er det store spenningsmomentet når Arbeiderpartiet i Trøndelag (forøvrig det største fylkeslaget) skal velge ny leder på årsmøtet sitt.

Trond Giske er sannsynligvis den viktigste, og vanskeligste, politikeren Arbeiderpartiet nå må ta inn i varmen for å kunne vinne valget i 2021. Han har en enorm erfaring og kompetanse, han har en folkelig iver og debattlyst som sjarmerer og som går utenpå de fleste. Han er tilsynelatende også full av revansjelyst og kommer etter hvert til å seile opp som en sterk utfordrer til dagens partiledelse. Tror vi.

Trønderne ?