– Dette er den beste løsningen vi kunne få til, sier en positiv Ola Morten Eidem på vei hjem fra sin aller siste arbeidsdag i Granby AS i Selbu.

Nå venter pensjonisttilværelsen - det er i alle fall det han tror. Akkurat nå. Men det vet man jo aldri helt med Ola Morten Eidem.

En viss grad av patriotisme

Selskapet han etablerte sammen med sin kollega og kompis gjennom mange år, Per Ove Aftret, er historie.

– Jeg er veldig glad for at vi klarte å finne en løsning som viderefører selskapet i sin helhet, og at det fortsatt eies og drives av en selbygg.

– Skal man få til noe lokalt er man avhengig av en viss grad av patriotisme, sier Eidem.

Det er Rune Dragsten, i nyetablerte DU Eiendom AS, som kjøper opp Granby AS og tilhørende datterselskaper. Alle de ansatte i Granby har tatt sluttpakker. Foto: Stian Elverum

Det var en av de ansatte, Rune Dragsten, som til slutt oppretta et nytt selskap og kjøpte Granby AS og tilhørende søsterselskap. Det ble kjent i en pressemelding fredag ettermiddag.

Rune Dragsten er daglig leder og eier av nyetablerte DU Eiendom AS.

Les mer om oppkjøpet av Granby AS her:

Krevende og blytungt

Veien mot å finne en løsning for selskapet har vært tøff, meddeler Eidem, som både var styreleder, daglig leder og en av eierne av Granby AS.

– Det var i utgangspunktet tre ting som skjedde. Det ene var at selskapet til Per Ove Aftret, POA AS, ikke lenger ville være med på en finansiering av Granby AS, så fikk vi markedet mot oss og det var vanskelig å selge boliger og eiendom og til slutt ville POA AS ut av selskapet, forklarer Eidem.

– Kom det som en overraskelse på deg at Aftret ville trekke seg ut?

– Ja, det kom som en stor overraskelse at han valgte å trekke seg. Jeg kan bare forholde meg til at han ikke ønsket å være en del selskapet lenger.

– Hvilket forhold har dere til hverandre i dag?

– Vi har et avklart forhold. Jeg kan ikke annet enn å forholde meg saklig til alt sammen. En eier har sin fulle rett til å velge å trekke seg, sier Eidem.

– Jeg har vært såpass lenge i næringslivet, så jeg vet at det beste er å forholde seg til det som er fakta til en hver tid.

– Hvordan har høsten vært for deg?

– Det har vært krevende og tidvis blytungt å jobbe seg gjennom dette. Det er jeg helt ærlig på. Det har vært tøft å være usikker på om vi klarte å finne en løsning for Granby AS, og ha det hengende over seg. Vi risikerte jo å måtte legge ned bedriften.

– Men vi fikk til ei løsning, og da er jeg forholdsvis happy, sier Eidem.

– Var det noen gang fare for at dere ville gå konkurs?

– Nei, vi har ikke vært i en situasjon der vi kunne gått konkurs - selskapet har god likviditet. Men hadde vi ikke funnet en løsning, måtte vi meldt oppbud.

Ola Morten Eidem er fornøyd med at de har klart å lande en løsning. Foto: Stian Elverum

– Eksemplariske ansatte

Granby AS er en stor eiendomsutvikler, og det er store verdier i selskapet. Eierne valgte å overføre aksjekapitalen i Granby AS til Rune Dragsten, og det nye selskapet DU Eiendom AS, nesten vederlagsfritt.

– Det er lagt ned en betydelig innsats, og alt vi har lagt ned av jobb og investeringer er intakt og kan realiseres når samfunnet er tilbake til normalen.

Det er totalt fire ansatte i bedriften, og Eidem skryter veldig av jobben de har lagt ned. For mens det sto på som verst og ingen riktig ante konsekvensene av utfordringene selskapet sto i, var det aldri snakk om å legge ned arbeidet.

– Det har vært et glimrende samarbeid internt i Granby. De ansatte har stått på og jobba selv om de har vært klar over at vi kanskje måtte trappe ned virksomheten betraktelig. De har vært helt eksemplariske.

– Det er nå inngått sluttavtale med samtlige ansatte unntatt Rune Dragsten, som altså tar over selskapet. Ingen av de andre blir med videre - det var nødvendig slik markedet er nå.

Riktig beslutning

Når det gjelder veien videre for planer og prosjekter i det nye selskapet viser Eidem til daglig leder av DU Eiendom AS, Rune Dragsten.

Samtidig med at oppkjøpet av Granby AS ble gjort kjent, kom også nyheten om at Sentrumsgården i Selbu skrinlegges. Prosjektet med utleie av næringsareal til Norgesgruppen og boliger i sentrum.

Det var en helt riktig beslutning, mener Eidem, som både håper og tror at sentrum kan utvikles i en annen utgave.

– Vi har investert mye både kostnader og innsats. Så det å skrinlegge prosjektet koster mye, men så lenge vi ikke har nødvendig salg har vi ikke noe valg. Vi må forholde oss til realitetene.

– Men boligprosjektet på Tømra fullføres, bekrefter Eidem.

Når det gjelder næringsarealet ved Granby Gård i Selbu, ser det ut til at dette må legges på is en stakket stund.

– Vi har sagt at vi venter med å begynne på dette prosjektet akkurat nå, men dette får DU Eiendom og Rune Dragsten si mer om, avslutter Eidem.

Så får vi se da, hvor lenge investor og næringsutvikler Eidem klarer å være pensjonist. Han er blant annet styreleder i sameiet der han bor, har planer om å gå Marcialonga og Vasaloppet, og har dessuten tenkt å dyrke sin lidenskap for musikken i større grad.

Så han får nok å holde på med, pensjonisten.

Som pensjonist blir det kanskje mer tid til å traktere trekkspillet. Et klenodium tidligere eid av Sigmund Sæther. Foto: Stian Elverum