Stjørdal kommune ha fortsatt Helseplattformen på vent. De mener journalsystemet fortsatt har en uakseptabel høy risiko. Kommunen går nå inn i et samarbeid med store kommuner utenfor Midt-Norge om alternativer.

Finnes gode alternativer

Stjørdal og en rekke andre kommuner i Midt-Norge har de siste to årene gjennomført en markedsdialog med alternative leverandører til Helseplattformen (HP).

– Disse møtene ga oss både helse- og IT-faglig forsterket tro på at det finnes gode alternativer til HP, sier Tor Jakob Reitan, kommunedirektør i Stjørdal kommune i ei pressemelding fredag morgen.

– Vi går derfor inn i et samarbeid med kommuner også utenfor Midt-Norge for å vurdere en anskaffelsesprosess. Vi har god tid, og tiden skal vi bruke aktivt.

Stort behov for journalløsninger

Reitan orienterte torsdag 23. mars kommunestyret i Stjørdal om den videre strategien.

Kommunedirektøren mener det i dag er en uakseptabel totalrisiko knyttet til HP, og derfor er det uaktuelt for Stjørdal å tiltre som medeier i HP as på kort eller mellomlang sikt. Her må det gjøres omfattende forbedringer til først.

– Vi erkjenner at det er et stort behov for bedre journalløsninger i kommunene. Men det siste halvåret har på ingen måte styrket troen vår på at HP er den beste løsningen for oss, snarere tvert imot, sier Reitan.

– Samhandling og datadeling må skje nasjonalt, og i henhold til EU-krav også internasjonalt om noen år, og bare en liten andel av kommunene i landet vil benytte Helseplattformen. Det store flertallet utenfor Midt-Norge skal med andre ord også finne gode løsninger, og dette arbeidet ønsker vi å engasjere oss sterkere i.

Reitan sier at kommunen skal ta en beslutning inn mot 2025. Om de ikke velger de Helseplattformen, vil de gå for en alternativ løsning. Uansett skal det være basert på et solid beslutningsgrunnlag.

– Det systemet som velges må skape gevinster og en bedre hverdag også for ansatte, sier Reitan som er bekymret for de høye kostnadene en innføring av HP vil påføre kommunen.

- For å angi størrelsen på denne investeringen for Stjørdal kommune, så tilsvarer årskostnaden årslønnen til rundt 18 heltidsansatte innen helsefag.

Hør intervjuet med kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, her: