Bondeorganisasjonene og staten er blitt enige om en jordbruksavtale som gir økte inntektsmuligheter på 10,9 milliarder kroner. Det største oppgjøret bøndene noen sinne har fått gjennom hos staten. Likevel er de ikke helt fornøyd.

Fornøyd med kostnadskompensasjon

2,4 milliarder kroner er for å kompensere for økte kostnader, som strøm, gjødsel og drivstoff, og var det samme som bondeorganisasjonene krevde.

- Vi er glad for at vi har en regjering som forstår oss og som følger oss helt og fullt på kostnadskompensasjon - det er et godt utgangspunkt, sier Petter Kimo, som er leder for Trøndelag bondelag.

Ikke hæla-i-taket-stemning

Avtalen gir en inntektsvekst på 28.400 kroner per årsverk i 2022 og en inntektsvekst på 64.000 kroner per årsverk i 2023 der 40.000 er tetting av inntektsgap. Det er denne delen av avtalen bøndene ikke er helt fornøyd med.

- Vi har nettopp kommet fra et Teams-møte fra ledelsen, som sier de møter god forståelse. Men vi legger veldig etter andre grupper i lønn, som vi ønsker å ta igjen. Vi ønsker å ta igjen dette inntektsgapet på fire år, mens regjeringa mener det vil ta fire til seks år.

Det er ikke hæla-i-taket-stemning blant bøndene etter årets avtale, men Kimo sier han kjenner på lettelse.

- Vi går med hendene i bukselomma og plystrer i alle fall, sier Kimo.

Hør hele intervjuet med Petter Kimo her: