– De nominerte er svært ulike aktører som alle har én ting til felles: De utvikler ettertraktede norske produkter av høy kvalitet, og hevder seg på hjemme- og eksportmarkedet i konkurranse mot både andre designland og billige produkter fra lavkostland, sier Egil Sundet. Han er bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien, som deler ut de fire prisene.

Arven, Fjordfiesta, Flokk, Hadeland Glassverk, Heymat, Norsk Dun/Norvigroup, Northern, Objekt og Røros Tweed er nominert til de fire prisene som skal deles ut under bransjedagen. Årets eksportbedrift, Årets produkt, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen.

Årets eksportbedrift - nominert: Røros Tweed

Røros Tweed har vært en tidlig forkjemper for norsk ull, og samarbeider med ledende norske tekstilkunstnere. I dag ligger fokuset på ullpledd.

– De har i flere år satset målrettet på eksport, og lykkes spesielt i Tyskland gjennom satsning på eget salgsapparat. Omsetningen økte med godt over 40 prosent i fjor, i hovedsak fra eksport til Tyskland og USA, ifølge juryen.

Ullpleddet "Isak" fra Røros Tweed, også designet av duoen Anderssen & Voll. Foto: Røros Tweed.

Årets produkt - nominert: «Scandi Lux» fra Fjordfiesta

Designmerkevaren Fjordfiesta henter navnet sitt fra beliggenheten: Innerst i en fjord på Vestlandet. De har spesialisert seg på å samarbeide med sjangeroverskridende norske designere samt hente fram gull fra Norges designhistorie.

De er nominert for puten «Scandi Lux», som er designet av Anderssen & Voll. Puten går inn i selskapets solide «Scandia»-kolleksjon, som bygger på stolikonet til Hans Brattrud. Denne mottok for øvrig Designindustriens klassikerpris i fjor.