Klæbu Sparebank, Selbu Sparebank, Stadsbygd Sparebank, Tolga-Os Sparebank, Ørland Sparebank og Aasen Sparebank er blant de 11 Eika-bankene som i verste fall kan komme til å forlate Eika-samarbeidet om de ikke får det som de vil. "Utbryterne" mener Eikas IT-kostnader er for høye. Det var Finansavisen som først meldte om saken tirsdag kveld. Like etter sendte Eika Gruppen ut børsmelding om bruddet.

- Striden handler om hvor mye av bankenes inntekter som skal gå til å dekke kostnader, og nivået har i lang tid vært høyere for Eika enn andre sparebanker og DNB, skriver Dagens Næringsliv.

Uenigheten

– Vi sier ikke at Eika mangler ambisjoner, men vi ønsker forsterket innsats på enkelte områder, sier Bjørn Asle Hynne, leder for Aasen Sparebank, talsperson for de 11 bankene.

Uenigheten som har oppstått handler blant annet om hvordan bankene og alliansen skal fordele kuttene mellom seg og hvilke områder som skal prioriteres.

– I en allianse er det ikke uvanlig at man har ulike syn på hvordan målene skal nås. Det har vi tatt opp i flere fora, men ikke fått den oppmerksomheten vi har ønsket, sier Hynne.

Ønsker å bli

Selv om 11 av bankene nå har varslet at de vil melde seg ut, ønsker de trolig likevel å forbli i Eika-alliansen.

– Vi er fortsatt eiere og medlemmer i alliansen, og ønsker selvsagt at det fortsetter slik, sier Hynne.

Avtalen har tre års oppsigelsestid fra 31. desember 2018, og det vil si at samarbeidet uansett fortsetter i fire år til.

Krever ny strategisk retning

- Selbu Sparebank sier opp avtaleverket fordi vi krever en ny strategisk retning. For å lykkes som lokalbank er det viktig å være en del av en allianse der vi samarbeider om innkjøp og utvikling. Vi, de andre i gruppen av 11 lokalbanker fra ulike deler av lander, og en rekke andre, mener at Eika Alliansen er viktig og ønsker å fortsette å være en del av den. Samtidig deler vi alle en dyp bekymring over den strategiske retningen og kostnadsutviklingen i Eika, sier administrerende banksjef i Selbu Sparebank, Svein Ove Sandvik.

Ingen endringer for kunder og ansatte

- Utviklingen er rett og slett ikke bærekraftig for den enkelte lokalbank. Det må skje endringer, men dette vil ikke medføre noen umiddelbare endringer verken for ansatte eller kunder i banken.

- Solide, gode og langsiktige lokalbanker har vært viktige for utvikling og verdiskaping over hele landet i flere hundre år. I en tid der bankgiganter flytter folk, beslutninger og makt til Oslo, København og London, har vi både større muligheter og et større ansvar enn tidligere, sier Sandvik.

Ikke hørt

- Ulike grupperinger av banker har tidligere fremmet sin bekymring for kostnadsutviklingen i interne prosesser, men uten å bli tilstrekkelig hørt. Derfor har gruppen av 11 lokalbanker funnet det riktig og viktig å handle for å understreke alvoret denne gangen. Samtidig vet vi at enda flere lokalbanker i Eika deler vår bekymring, og det gir oss tro på at det vil skje endringer i den strategiske retningen.

Beslutningen vi har tatt innebærer at vi sier opp dagens samarbeidsavtale med tre års oppsigelsestid fra 31.12.2018. Avtalene med Eika Boligkreditt AS og SDC omfattes ikke av oppsigelsen. Vi forventer at prosessen som nå følger vil gi oss bedre tilgang til tall som dokumenterer den faktiske utviklingen i Eika. Da kan vi analysere totalsituasjonen og riktig vei videre, på et mer detaljert nivå. Akkurat nå er det for tidlig å gå inn i nøyaktig og konkret hva vi mener må skje – og hvordan vi mener det skal skje.

- Men vårt primære mål er å få til en endring som gjør at vi blir værende i Eika Alliansen, bekrefter Svein Ove Sandvik, administrerende banksjef i Selbu Sparebank.