Tom Anders Stenbro, distriktsleder i Midt-Norge, Kreftforeningen. Foto: Foto: Kreftforeningen

Strålingen øker fra dag til dag

I påska tilbringer mange mer tid utendørs, og vinterblek hud blir lett solbrent. I løpet av våren kommer sola stadig høyere på himmelen, og UV-strålingen øker fra dag til dag. Det har vært mer nedbør i årets tre første måneder, enn gjennomsnittet i Trondheim. Så snøen kan føre til flere skader enn vond rygg etter snømåking.

– Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Mange blir dessuten solbrente selv om de har brukt solkrem, noe som kan tyde på at de bruker for lite. Bruk rikelig med solkrem, ta pauser i skyggen og beskytt huden med klær, råder Stenbro i Kreftforeningen. – Sol i moderate mengder er sunt.

Flere blir solbrente i Norge enn i syden

I Solvaneundersøkelsen 2022 kom det frem at det er vanligere å bli solbrent når man gjør andre ting utendørs enn å sole seg. Flere blir dessuten solbrent i Norge enn på reise i solrike land.

– Derfor er det viktig å beskytte seg mot solen, enten du skal jobbe i hagen, drive med båtpuss, sitte på utekafé eller gå på ski, sier Nilsen.

Sjøsprøyt og bølger reflekterer også solstrålene. Refleksjon fra snø og vann bidrar dessuten til at strålene kommer fra alle kanter, så det er viktig med solbriller som dekker godt på sidene.

Gode tips til solbeskyttelse:

1. Begrens tiden i sterk sol 2. Oppsøk skygge 3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller 4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

I Yr-appen, på yr.no eller uv.nilu.no kan du sjekke hvor sterk UV-strålingen forventes å bli, uansett hvor i verden du er og om bakken er bar eller dekket av snø. Yr er et samarbeid mellom NRK og Meteorologisk institutt og du finner UV-varslet under «I nærheten». Daglige oppdaterte kart over snøforhold finnes på senorge.no.