Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition, viser at 40 prosent trøndere er bekymret for sin egen helse, og 21 prosent føler seg ofte tomme for energi i løpet av arbeidsdagen.

– Dagens samfunn er dessverre tilrettelagt på en måte som i stor grad motvirker fysisk aktivitet, med mye stillesitting, bilbruk og skjermtid, som nok gjør det vanskelig for mange å finne tid og motivasjon til å endre livsstil, sier Thorp.

Bekymret for diabetes og hjerte- og karsykdommer

Manglende tid, evne og motivasjon til å øke aktiviteten gjør at mange trøndere bekymrer seg for å utvikle ulike livsstilssykdommer. Undersøkelsen viser at 13 prosent er redd for å få diabetes, mens 29 prosent er redd for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

– Jeg forstår at man kan være bekymret, men det er viktig å huske på at det skal ganske mye til før man utvikler en sykdom på bakgrunn av dårlig livsstil, sier Thorp og legger til:

–  I små porsjoner kan bekymring skjerpe oss slik at vi blir mer påpasselige.

Han oppfordrer de som føler seg i dårlig form til å se etter dagligdagse gjøremål som kan øke aktiviteten, som for eksempel å gå eller sykle til jobb, velge trappen fremfor heisen og innføre hurtig gange der det lar seg gjøre.

– Hvert minutt teller. Husk at helsemyndighetenes anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet også kan deles opp i bolker i løpet av dagen, sier han.

Hjernen lurer oss til å hvile

Thorp forklarer videre hvordan hjernen lurer oss til å tro at vi ikke trenger fysisk aktivitet. Det henger sammen med forfedrene våre som måtte bevege seg for å overleve – ved å jakte eller løpe fra fiender. Det hjernen forteller oss nå, er at dersom du ikke trenger å løpe fra fare, bør du hvile deg.

– Men her tar hjernen feil. Selv om man ikke lenger trenger å løpe fra farer, bør man løpe fra hjerte- og karsykdommer, diabetes og overvekt, som vi jo ser mange trøndere er bekymret for, sier Thorp.

Han mener likevel at erkjennelsen trøndere kommer med i undersøkelsen er positiv.

– Det aller første steget vil uansett være å anerkjenne at det trengs en forandring, og jeg synes det er flott at innbyggerne klarer å innrømme at helsen ikke er på topp. Jeg tror mange overkompliserer trening og kun forbinder det med tunge vekter og tredemøller. Gå en tur i nabolaget, gjør et par øvelser på stuegulvet eller gå til butikken. Det finnes mange måter å innføre aktivitet i hverdagen, avslutter han.