– Alt er jo mulig. Det handler om å stå oppreist i både opp- og nedturer, og så skal du tørre å drømme stort, sier Amund Kokkvoll.

Onsdag holdt han foredrag under Skapende Ungdomsmesse i Verket på Røros. Selv kjøpte 22-åringen sin første hund med overskuddet fra ungdomsbedriften han var med i, i 2014.

– Vi laget tennbriketter. Vi dro på kommunehus, sykehus og sånt, og fikk tak i makulert papir. Så satt vi og klemte det i ei bøtte med knyttnevene og tilsatte stearin. Det var en suksess, vi fikk solgt ganske mye, forteller han.

– Med overskuddet kjøpte jeg meg en Alaska Husky, og det har jo resultert i at jeg nå har 45 bikkjer på kennelen hjemme.

– Krevende vei å gå

For fem år siden satset han fulltid på hundekjøring. Kokkvoll forteller at det har vært en lang og tung vei å gå.

– Det er det kanskje ikke så mange som tror. Mange ser bare hvordan det ser ut utenfra. Men det har vært en krevende vei å gå og jeg vil ikke anbefale hvem som helst å gå den veien jeg har gjort. Men jeg er på mitt femte år nå, og det har begynt å gå seg til. Så det blir en spennende tid fremover, tror jeg.

– Har du noen råd til andre som sitter med en drøm eller en idé om å gjøre noe litt utenom det vanlige?

– Man må tørre å satse og tørre å gå egne veier. Og så må man ikke bry seg om hva alle andre sier. For uansett om du starter noe nytt eller skal gjøre noe nytt, så er det alltid noen som snakker negativt eller positivt om deg.

Senkede skuldre foran Femundløpet

På fredag står Kokkvoll på startstreken på Femundløpet.

– Da har jeg to spann på F600. Så det blir 24 hunder som blir med der, sier han.

I fjor gikk ikke løpet som planlagt og han måtte bryte løpet. I år har han senkede skuldre foran løpet, forteller han.

– Jeg skal komme meg gjennom første etappe og frem til Søvollen, så får vi se litt hvordan spannet ser ut der. Men med de treningstimene og det jeg har lagt til rette.. Vi skal kjempe om topp ti.

Hør intervjuet med Amund Kokkvoll her: