«L-Dopa» med Maynard Ferguson toner ut av høyttaleren og familien samles med penn og papir og all sin kløkt foran radioapparaturet. Så ønsker en kjent stemme velkommen på sin klingende, nordlandske betoning.

Årets påskelabyrint er i gang. Og årets blir den siste. I alle fall med Viggo Valle ved mikrofonen. Blekket spruter i det alle hintene noteres ned på arket og hjernecellene pumper på høygir i det programlederen spør: «Kor ska vi reis?».

For øvrig et uttrykk Valle har tatt patent på.

En tradisjon for mange

– Jeg kan jo si at «Påskelabyrinten» på mange måter er en anakronisme. For det er et 80– tallsprogram. Og det bærer det preg av den dag i dag, sier Valle, som synes det er uforståelig at programmet har overlevd i 40 år.

«Påskelabyrinten» på P1 har for mange blitt selve lyden av påske.

Det er fortsatt ikke kjent hva som skjer med dette programmet når Viggo Valle gir seg etter årets påske. Men at mye blir forandret og også forsvinner - er sikkert.

Dette er nok også det siste året vi får høre «Karis-Pers polska» med Sven Nyhus orkester med egenskrevet tekst og sang av Valle sjøl.

Valle tror folk fortsatt hører på det 40 år gamle programmet fordi det er tradisjon, og fordi det er et gunstig tidspunkt siden mange har påskeferie.

– Ja, det er vel en kombinasjon av at det er et norsk program. Det er laga av en nordmann for nordmenn.

– Det har blitt en tradisjon for familien å samles rundt radioen på det tidspunktet og høre på. Og så er det jo det at allmennkunnskapen i Norge er ganske høy. Folk elsker jo quiz, de elsker å sette seg sjøl på en kunnskaps-prøve og konkurrere med hverandre.

– Du har jo gjort noen endringer i løpet av de 40 åra programmet har gått?

– Ja når jeg sier at det ikke har vært gjenstand for utvikling, så er det ikke helt sant. For vi satte oss ned for noen år siden, når det ble mulig å søke på enhver smarttelefon og finne svarene der, svarer Valle.

Ble kjedelig å høre på tastetrykk

De som har hørt «Påskelabyrinten» har nok også fått med seg at nordlendingen kan bli ganske streng i stemmen om han oppfatter at noen forsøker å google seg fram til svaret.

– No må vi ha et svar ..., sier han da - noe utålmodig. Før han avslutter brått om det ikke kommer innen tida.

Men internett har kommet for å bli, ser det ut til, så derfor har redaksjonen gjort endringer for å unngå «googling» og søk på nett.

– Vi satte oss ned og fant ut hva vi kunne gjøre for å utvikle programmet sånn at det ikke blir kjedelig. For vi fikk en del reaksjoner på at folk brukte tida si på å knakke på et tastatur istedenfor å snakke med meg. Og da gjorde vi en del grep.

– Blant annet det som er det vanskeligste grepet; å lage oppgaver som ikke lar seg google. Og der slåss du mot «møllevingene» fordi søkemotorene blir stadig bedre.

– Hva skjer med Påskelabyrinten når Viggo Valle tar med seg snippeska si og forsvinner ut av NRK-studioet, tror du?

– NRK har eierskapet til varemerket «Påskelabyrinten», og hva de gjør med det når jeg har slutta, det er helt og holdent opp til dem. Men jeg vet at P1-sjefen Bjørn Tore Grøtte har satt ned en arbeidsgruppe som skal finne en erstatter for Påskelabyrinten, og hvordan den blir, forklarer Valle.

– Personlig så tror jeg jo det er dumt å bare fortsette programmet i sin nåværende form med en annen programleder. Det tror jeg vil være veldig urettferdig for vedkommende.

– Hva skjer når du blir pensjonist? Skal du sitte hjemme og bare se i veggen?

– Én ting helt sikkert, jeg kommer ikke til å sitte hjemme og se i veggen. Jeg er en for nysgjerrig og rastløs sjel til akkurat det. Så jeg har jo en del forespørsler om quizer. Og så har jeg registrert som varemerke: «Kor skal vi reis?».

Hør hele intervjuet med Viggo Valle her - da får du rede på hvilke andre planer pensjonisten har framover: