- Trøndelag Arbeiderparti og AUF har tatt kampen for klimastreikende ungdom, de av oss som sitter nederst ved bordet og de som faller i fra i skolen. Også er jeg veldig stolt av at vi fra Trøndelag arbeider for å få på plass et vedtak om signering av atomvåpenforbudet. Det er et sterkt signal å sende ut i verden, sier Emilie Græsli til Nea Radio.

​# Et oljefritt LoVeSe​

Det er store forventinger knyttet til om Arbeiderpartiet vil gå vekk fra kompromisset fra forrige landsmøte, og vedta å verne Lofoten, Vesterålen og Senja, noe som har vært en kampsak for AUF i 30 år. Partiledelsen har før landsmøtet gått ut og sagt at tiden ikke er inne for vern under dette landsmøtet.

- Beskjeden fra 40 000 streikende elever, forskermiljø, fiskerinæringa og lokalbefolkningen er soleklar – vi må verne de sårbare områdene i nord. Vi må stille oss på riktig side av historien og ta klima- og miljøkrisen på alvor, sier Græsli.

Fjerne dagens eksamensform og lekser

Lørdag skal Emilie innta talerstolen for å fjerne dagens eksamensform i skolen.

- Hvordan kan det være rettferdig å sette en karakter på min 13-årige innsats på skolebenken – gjennom en prøve man kun har fem timer på å gjennomføre i et pensum som kun dekker en brøkdel av et tilfeldig fag? spør Græsli.

Trøndelag Arbeiderparti ønsker en mappevurdering hvor elevene jobber med stoffet over lengre tid, før man til slutt leverer oppgavene til en ekstern sensor på lik linje som dagens eksamen. Dagens ordning er usosial, og det er å spille lotto med framtida til norske elever. Jeg tror på en skole hvor alle kan lykkes, ikke at framtiden din avgjøres på dagsformen»

Hvorvidt leksene skal gjøres hjemme eller på skolen er og et tema som er blitt debattert under helgas landsmøte.

- Når skoledagen slutter, starter forskjellene. Vi vet at fire av ti barn av foreldre med bare grunnskoleutdanning ikke fullfører en utdanning. Lekser reproduserer forskjeller og skaper et større gap mellom elever med ressurssterke foreldre og andre. Vårt mål er at alle skal lykkes, uavhengig av foreldres utdanning. Vi kan ikke ha en skole som reproduserer forskjeller. Det er ikke slik resten av det norske samfunnet er. Leksene skal gjøres på skolen med hjelp fra lærere, først da har alle elever mulighet til å lykkes – og det er viktig for oss i Arbeiderpartiet, sier Emilie Græsli.

Distriktet er forøvrig representert ved - Ingvild Kjerkol (Stjørdal) - Håkon Einarsve (Stjørdal) - Jan Inge Kaspersen (Stjørdal) - Isak Buch (Røros)

Emilie Græsli er nestleder i Trøndelag AUF Foto: AUF