Fredag kom nye avsløringer fra Aftenposten, som viste at Ropstad i fjor høst la en plan for hvordan han kunne unngå å skatte av statrådsboligen, ved å si han hadde utgifter hos foreldrene som han ikke hadde. Den nå avgåtte KrF-lederen, bodde i Oslo før han ble valgt inn på Stortinget i 2009, og kjøpte samme år en halvdel av tomannsbolig i Lillestrøm. Ropstad flyttet derimot aldri inn der, men tok i stedet over en bolig som ble betalt av Stortinget.

Sentralstyremedlem i KrF, Karin Kirsti Bakklund Bjørkhaug fra Storås, sier den siste tiden har vært krevende.

- Det har vært en krevende tid på mange måter. Vi har nettopp gjennomført en valgkamp som har vært travel og hektisk. Vi ble litt optimistiske på slutten, også fikk vi oss et litt skuffende resultat på valgdagen. Så har denne saken om Ropstad kommet opp, og den har vært krevende, og som lørdag endte opp med at trakk seg både som minister og partileder.

Trist og alvorlig

De første avsløringene til Aftenposten, som viste at Ropstad hadde nytt godt av å ha folkeregistrert adresse hos sine foreldre frem til i fjor sommer, kom en ukes tid før valgdagen. Bjørkhaug ser ikke bort fra at saken kan ha påvirket valgresultatet.

Kjell Ingolf Ropstad gikk lørdag av som statsråd og partileder i KrF etter Aftenpostens avsløringer. Foto: BENT LINDSETMO / NRK

- Det er vanskelig å si helt sikkert naturlig nok. Det får man kanskje svar på etter hvert når ting blir analysert, men på en måte virket det litt som hans nærområde sluttet opp om han, og han fikk sterkere oppslutning der. Kan slett ikke se bort fra at det var med å påvirke noe av resultatet.

Ropstad valgte som følge av avsløringene å trekke seg som statsråd og partileder lørdag, en beslutning Bjørkhaug støtter.

- Det er både trist og alvorlig. Når han hadde kommet til den beslutning han gjorde, så synes jeg han framsto som en verdig leder, at han satt partiet foran seg selv. Han kom med en veldig tydelig uforbeholden beklagelse. Situasjonen er trist, men jeg synes det var en riktig beslutning av han å gjøre når ting er som de er.

Ropstad ble valgt til partileder i 2019, etter at Knut Arild Hareide trakk seg etter partiets veivalg. Bjørkhaug beskriver Ropstad som en dedikert politiker.

- Han tok over som partileder etter en ganske så krevende øvelse i partiet, hvor vi skulle ta stilling til det med samarbeid. Han har gjort en sterk innsats både som partileder og minister. Vi som har fått anledning til å kjenne han, kjenner han som en politiker som virkelig er dedikert, og viktig av å drive politikk for de som trenger det aller mest.

Ny partileder

KrF fikk 3,8 prosent oppslutning i valget, partiets dårligste valg etter krigen. KrF går med det fra åtte til tre representanter på Stortinget. Foruten Ropstad, vil landbruks- og matminister Olaug Bollestad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein representere partiet i neste stortingsperiode.

Bjørkhaug sier det må vurderes nøye hvorvidt neste partileder må være en som sitter på Stortinget eller ikke. Bjørkhaug ønsker derimot ikke å gå inn i diskusjonen rundt ny leder, da det må være en åpen diskusjon, og derfor ikke ønsker å legge noen føringer rundt det. Det vil allikevel være viktig at en ny leder kan markere seg.

- Det er klart at for oss vil det være viktig å få ei stortingsgruppe som kan være synlig, og få en partileder som er synlig og når ut i media, og kan markere seg.

Hør hele intervjuet med Karin Bjørkhaug i lydfilen under.