– Nærskoleprinsippet kommer nå til å bli skrotet, kunne kunnskapsminister Guri Melby (V) opplyse nylig. Det betyr innføring av det regjeringen kaller fritt skolevalg - eller karakter basert skoleinntak, som motstandere til reformen kaller det.

En av mange som reagerer på forslaget, er ordfører i Røros kommune Isak Veierud Busch. Han mener Røros videregående skole fort kan bli en av taperne om endringsforslaget blir gjennomført.

Dette begrunner han i at forslaget legger opp til at enkelte skoler vil vil få høy status og mange søkere, mens andre skoler igjen vil få lav status.

– De som risikerer mest her, er de elevene som har dårligste karakterer og kanskje trenger den tetteste oppfølginga, sier han og frykter mange som skal begynne på videregående skole nå må flytte langt hjemmefra og bo på hybel.

– Det er bra for 15-16-åringer å gå på skole i nærheten av der de bor, mener han og viser til gjennomføringsgraden som støtter opp om denne påstanden.

Busch frykter også at distriktsskolene vil slite med å konkurrere med de sentrale og populære skolene.

– Dette handler ikke om at disse skolene er dårligere enn andre, men om langtidseffekten av at elever med gode karakterer søker seg til ett sted, så vil de med lavest karakterer søke seg et annet sted, sier han.

Hør intervju med rørosordføreren her: