– I løpet av de siste tre til fire åra har jeg opplevd at private ting som en lar stå ved sjøen på egen eiendom blir borte, sier båteier Gunnar Olav Balstad.

Han forteller at småting som campingstoler og kanner med drivstoff er forsvunnet, men at også større ting blir tatt.

– Det siste som skjedde med min båt, var at toftene i glassfiber ble tatt. Årene hadde jeg gjemt unna, så de forsvant ikke.

Balstad nevner også båtmotoren som forsvant fra småbåthavna ved Vikaengene tidligere i sommer, som hadde en verdi på rundt 30.000,- kroner. På Selbustrand finnes en lignende historie, for der ble en båtmotor forsøkt stjålet, eller med vilje ødelagt.

Motoren var demontert og ble funnet sunket i sjøen.

Selbusjøen. Foto: Brynjar Dahlø

– Noen er ute etter vinningstyveri, mens andre er ute etter å ødelegge for andre. En kan jo virkelig lure på hvilken interesse tyvene har av dette, for det er jo stort sett ikke snakk om store verdier, sier Balstad.

Har tatt grep

Kaj Endresen, leder for Nea Småbåtforening, sier at de har tatt grep for å forsøke å hindre tyvene.

– Vi har satt opp kamera rundt båthavna, og derfor har vi video av tyveriet i Vikaengene. I tillegg har vi iverksatt flere andre tiltak, som jeg ikke kan gå nærmere inn på.

Endresen sier at det ikke er så mye man kan gjøre for å unngå tyveriene, annet enn å bytte ut tau med kjetting og generelt være oppmerksom. Han oppfordrer også til å anmelde eventuelle tyveri til politiet.

Gunnar Olav Balstad håper at større oppmerksomhet rundt problemet i media kan være med på å få bukt på ugjerningene.