17 høyesterettsdommere er denne uken samlet i plenum for å avgjøre om stortingsflertallet handlet i strid med Grunnloven, da Acer ble vedtatt med simpelt flertall i 2018.

Innebærer vedtaket fra 2018 av det som er kjent som EUs tredje energipakke, at Norge avstår suverenitet i en slik grad at det skulle vært vedtatt med 3/4 flertall i Stortinget eller holdt det med simpelt flertall?

Årsaken til høye strømpriser?

Mange mener at Acer-vedtaket fører til at rimelig norsk vannkraft blir eksportert ut av Norge og fører til svært ustabile og høye priser her hjemme.

En av de som har fulgt denne saken er kommentator i Nationen, Eva Nordlund.

I en kronikk i avisen skriver hun at saken i høyeste grad er alvorlig.

– Den handler om råderetten over norske naturressurser, primært råderetten over norsk vannkraft. Som vi så langt har kalt arvesølvet, fordi norske borgere eier vannkrafta sammen.

Tapt i to rettsinstanser

Det er Nei til EU som har tatt saken om norsk medlemskap i Acer til domstolene og har tapt i både Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Nordlund sier i et intervju med Nea Radio at avgivelse av suverenitet er noe av det mest dramatiske og alvorlige Stortinget kan drive med.

– Det hjelper lite at vi velger tillitsvalgte som skal sitte for oss på Stortinget dersom de ikke har myndighet til å avgjøre saker som er veldig viktige.

Hun mener Arbeiderpartiet og Høyre tåkelegger vedtaket med å bruke konstruksjonen «lite inngripende suverenitetsavgivelse», noe som som har blitt en måte å omgå Grunnloven.

– Når Arbeiderpartiet og Høyre er enige i Stortinget så kan de gjøre slike ting. Da kan de bestemme, har vi sett, at de legger denne konstruksjonen til grunn og så bruker de simpelt flertall.

Hun legger til at dersom Høyesterett finner at Stortingets Acer-vedtak var i strid med Grunnloven, må saken opp i Stortinget på nytt.

– Dersom det da ikke er tre fjerdedels flertall i Stortinget for å avgi suverenitet til Acer/EU, får norske myndigheter råderetten over norsk energipolitikk tilbake. Per i dag er det ikke nødvendig flertall for å avgi suverenitet til Acer/EU i Stortinget.

Hør intervju med Eva Nordlund her: