I går kveld vedtok kommunestyret i Malvik at 8. mars skal være flaggdag i Malvik. Dette kom etter en interpellasjon fra Kristin Nybrodahl (AP), som begrunnet spørsmålet til ordføreren med at kvinner fremdeles ikke har like rettigheter i Norge.

– Vi har en vei å gå når det gjelder likelønn og ikke minst når det kommer til vold i nære relasjoner. Derfor bør vi markere kvinnedagen ved å heise flagget.

Saken fortsetter under lydfila:

La til Pride

Ordfører Trond Hoseth støttet Nybrodahls forslag.

– Det at vi fortsatt ikke er likestilt etter over 100 års kamp er ikke noe vi kan være stolt av, men vi kan være stolt av at vi har et demokrati der vi kan markere at det ikke er greit at vi har forskjeller på grunn av kjønn. Derfor støtter jeg interpellantens forslag, sa Hoseth fra talerstolen. I tillegg foreslo han at kommunen skulle gå til innkjøp av to regnbueflagg som skal heises når Pride markeres i Trondheim.

Unødvendig

Høyres Anders Frost var uenig i at kvinnedagen skulle bli flaggdag.

– Man hadde nok kanskje bruk for en slik markering da dette ble innført. Siden den gang har 8. mars utviklet seg forskjellig rundt omkring i verden. I Russland, for eksempel, så benytter man anledningen til å hylle kvinnen med blomster og kake. Da skal kvinnen slippe å jobbe. Her hjemme er det en aktivist-dag, men slik er det ikke over alt. Jeg syntes ikke det er noen grunn til at 8. mars skal være flaggdag, sa Frost.

Reagerte

Hanne Fredrikke Leistad (SP) var en av mange som reagerte på uttalelsene fra Frost.

– Det er helt absurd å sammenligne kvinnedagen i Norge med kvinnedagen i Russland, tordnet hun fra talerstolen.

– Jeg vil ikke hylles, jeg vil ha respekt og ikke vurderes etter hva jeg har mellom beina.

Kristin Nybrodahl var svært fornøyd med kommunestyrets vedtak.

– Det at vi også nå får Pride som flaggdag er helt supert og skulle bare mangle. Da kan du si at vi har fått gjennom to AUF-saker i ett og som Rakel Trondal (SV) sa fra talerstolen, så betyr det at vi slipper dette temaet i en interpellasjon når den tid kommer.

Antall dager

Høyres Anders Frost sier i en tekstmelding til Nea Radio at grunnen til at Høyre stemte mot flagging 8. mars ikke handler om å være uenig om likestilling mellom kjønnene, men om antall flaggdager.

– Det er andre dager vi heller ikke flagger, som det kanskje det kunne være større grunn til å flagge på, for eksempel FN dagen. Saken gjaldt flaggdag, og ikke for eller imot kvinnedagen eller likestilling.

Forslaget om å flagge 8. mars ble vedtatt mot Høyre og FrPs stemmer.

Fire av fem representanter fra Høyre stemte for flagging under Pride. Frost stemte imot.

Torsdag skal det samme spørsmålet opp i kommunestyret i Stjørdal.