Tor Martin Nordtømme har hele livet hatt en fascinasjon og stor interesse for Karoliner-hærens ferd i Trøndelag, og er vel det man kan kalle over gjennomsnittet historieinteressert.

Han har gått mye i fjellene i Verdal og søkt med metalldetektor, og har blant annet funnet 85 hestesko etter Karolinerne.

Fant med det blotte øyet

Da han fikk nyheten om at Nesjødammen i Tydal var tappet ned, fikk han lyst til å søke metall-lykken i den nordlige delen av dammen - Esandsjøen, siden Karoliner-hæren gikk over Tydalsfjellene på tur tilbake i 1718/19. Og 11. juli tok han turen.

– Etter å ha spasert i 20 minutter på potensielle overgangssteder ved den nye strandkanten fant jeg et spyd og ei øks med det blotte øyet, forteller Nordtømme på sin egen FB-side tidligere denne uken.

Totalt fant han et spyd, tre kniver og en gammel øks i den nedtappa innsjøen.

– Jeg var sikker på at det var gjenstander fra Karoliner-tiden, men ble i tvil. Etter å ha kontaktet en fylkesarkeologene ble det konstatert om at det dreier seg om gjenstander fra mellom 550-800 e.kr., fortsetter han.

Foto: Tor Martin Nordtømme

– Vitner om stor aktivitet

Det betyr at funnene 26-åringen fra Verdal gjorde er fra eldre jernalder eller merovingertiden - overgangen mellom yngre og eldre jernalder.

Etter undersøkelser av arkeolog, viste det seg å være en utvasket grav som hadde kommet fram da Nesjødammen ble tappet ned i fjor sommer.

– Dette vitner om betydelig aktivtet, jakt og fangst i Tydalsfjella, sier Nordtømme.

– Det er utrolig hva man bare kan gå seg på.

Det ble ikke gjort de store funnene etter Karolinerne. Han fant en bit av en hesteskosøm, en liten spiker, men det var alt.

– Det er vanskelig å finne spor etter Karolinerne i Tydalsfjellene, for der gikk de så spredt, forteller Nordtømme.

Hør hele intervjuet med Tor Martin Nordtømme her:

Foto: Tor Martin Nordtømme