Marianne Elina Lie

Camilla er 25 år, og i mange år har hun slitt med selvmordstanker og selvhat. Hun synes det er vanskelig å komme ut av. Og med klar og sterk røst forteller hun sin historie.

Viktig å være åpen

- Jeg har det egentlig bra nå, men hater fortsatt meg selv og sliter fortsatt med selvmordstanker innimellom, sier hun.

Camilla velger å være åpen om sine følelser og sin egen mentale helse i håp om at andre skal kjenne seg igjen. Hun håper at hun på den måten kan være til hjelp for andre.

- Du er ikke alene om du har slike tanker, sier Camilla. - Om alt føles håpløst akkurat nå, kan man sette seg et mål om at morgendagen skal bli bedre. Jeg må tenke på hva som er bra for meg og ikke hva andre forventer at jeg skal gjøre.

Hjelper ikke å skylde på andre

Mye flytting og seksuelle overgrep er hovedårsaken til de destruktive tankene, men hun ønsker ikke å gå inn på detaljene i livet sitt.

- Det hjelper ikke å skylde på andre eller finne noen å klandre for at jeg har det slik som jeg har det.

Camilla fokuserer heller på selvfølelsen. Og på hva andre kan gjøre for å hjelpe noen som har det vanskelig, og hva som hjelper henne på en tung dag.

- Om man bare klarer å gjøre små ting for at dagen skal bli bedre er det helt ok, hvis man klarer å gjøre større ting, helt fantastisk, sier Camilla, og fortsetter med at en stor ting for henne før var å pusse tenner.

Må varsle

Dersom man tror noen virkelig skal gjennomføre et selvmord så oppfordrer hun de til å varsle helsemyndighetene.

- Det viktigste er å ikke vær dømmende. Om du ikke forstår hvorfor folk føler som de gjør, så må du bare akseptere det og heller være et medmenneske. Ikke vent på at personen skal fikse det alene. Spør heller en ekstra gang om det er noe du kan gjøre, sier hun. - Og det er bedre å varsle en gang for mye. Er du bekymra - ikke vent til det blir for sent før du sier fra.

Dersom du trenger noen å prate med og/eller sliter med selvmordstanker kan du ringe Mental Helse på 116 123