Leder i bondelaget, Lars Langseth, sier at bøndene egentlig er veldig flinke til å rydde opp etter seg.

- Tall fra Grønt Punkt Norge sier at 90 prosent av landbruksplasten som brukes i Norge leveres til gjenvinning. Sammenlignet med en vanlig husholdning som ligger på rundt 30 prosent så er det veldig bra, sier Langseth.

Han påpeker likevel at de siste ti prosentene for bøndenes del utgjør ganske mange kilo plast som vises godt i landskapet, og håper mange vil bidra til å samle inn så mye som mulig av avfallet som blir liggende igjen.

Ønsker å bygge tillit til kunder

At livet som bonde kan være travelt er det ingen tvil om, og nå står de fleste foran en av de mest hektiske periodene i året. Likevel håper Langseth at mange prioriterer å rydde litt før den travleste tiden er ordentlig i gang. Om noen ikke skulle rekke det så er det uansett ikke for sent å ta det en annen tid på året, mener han.

- Om man kjenner at det blir for mye å gjøre på vårparten så kan man tenke at det er mulig å ta et tak når høsten kommer. Det handler om å prioritere og tilrettelegge sånn at man får gjort det, sier Langseth.

Langseth er tydelig på at det er kundene de har i dalføret og ellers som gjør at de kan drive som bønder. Som takk ønsker bondelaget å ta tak når det gjelder avfallsrydding.

- Vi ønsker å vise at vi klarer å rydde etter oss og vedlikeholde kulturlandskapet rundt oss, sier han.

Flere gode returordninger

Det finnes flere måter å få levert fra seg søppel, Felleskjøpet og Isak D. Westgaard AS har egne ordninger for landbruksavfall.

Børstad Transport tilbyr å sette ut sine gamle containere på 35 kubikkmeter på gårder eller andre egnede plasser hvor bøndene kan hive plasten gjennom året. Børstad kommer så å henter plasten igjen når containeren er fulle, eller etter et bestemt tidsintervall. Det kan spare mange bønder for mye tid og kjøring for å levere plast på Stjørdal.

- De rullerer nå ut sine gamle containere og tilbyr å sette ut disse gratis, det eneste forbeholdet de har er at det er de som kommer å henter plasten. Har du mye plast anbefaler jeg å ta kontakt med Børstad, sier Langseth.