Formannskapet brukte langt over halve møtet tirsdag på å diskutere avløpsplanen. Etter en lang og konstruktiv diskusjon blant de folkevalgte og kommunedirektør Marius Jermstad, fremmet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Framtida i Holtålen et felles forslag som fikk full tilslutning i møtet.

Pensjonistpartiets Olav Halvor Megård fremmet forslag om at planen ikke skal gjennomføres før staten kommer på banen og fullfinansierer kostnadene. Det forslaget fikk ikke tilslutning fra formannskapet. Megård stemte da subsidiært for forslaget fra de øvrige partiene.

Planen med formannskapets innstilling oversendes nå kommunestyret for endelig behandling.

– Det er fordi at planen i seg seg er oppdelt i fire trinn. Trinn én – den lavest hengende frukten – er å koble på de som ligger naturlig til å koble seg på kommunalt avløpsnett i dag. Så har du steg to i planen – det er videre utbygging av kommunalt avløpsnett. Og det er de to trinnene som er de viktigste. På steg to så har vi sagt at utbygging skal gjøres som egne prosjekt, med nye vedtak på utbyggingene, sånn at vi får følge det konseptet framover og tilpasse det slik politikerne mener at det bør gjøres for at det skal være lettvint å bo her og der. Da begynner vi å snakke om utkantstrøkene, utenfor sentrumsområdene, forklarer ordfører Arve Hitterdal.

Åpner for fritak

Vedtaket åpner også for at det kan søkes om fritak for tilknytningsplikt dersom de totale investeringskostnadene med privat stikkledning inkludert tilknytningsgebyr overskrider 2.5 G (253 377,50 kr) ved tilkobling til enten vann eller avløp, og 3.5 G (354 728,50 kr) ved tilkobling til både vann og avløp.

G vil si grunnbeløpet i folketrygden, som per dato er på 101 351 kroner.

Saken skal nå opp til endelig behandling i kommunestyret i november. Hitterdal håper å kunne iverksette planen så snart det endelige vedtaket er fattet.

– Planen trer i kraft da. Steg én – å begynne å koble på de som ligger naturlig til – blir igangsatt. Så håper jeg det blir veldig fortløpende videre utbygging fremover. Så vi kommer oss i gang, og får hjulpet de som kanskje har sittet og ventet på planen her. For det er forskjellig kvalitet på avløpsanlegg rundt omkring. Og jeg vet at folk kvier seg litt for å ta kostnader når de vet at det kanskje kommer. Så vi skal skynde på. Så det her går i hvert fall så fort som vi kan forvente at det gjør, forsikrer ordføreren.

Hør hele intervjuet med ordfører Arve Hitterdal her: