- Det har det vært flere sporfunn og observasjoner av bjørn i Selbu, forteller John Renå, styremedlem i Selbu Sau og Geit til Nea Radio.

- Etter pinse ble en radiomerket elgokse i Elvådalen sjekket av SNO. Elgen viste seg å være tatt av bjørn og hårfunn fra bjørnen sikret og sendt til analyse. Men før svaret fra denne analysen lå klar, ble en bjørn fanget av et viltkamera på «Kammen» i Rolset den 5.juni, sier Renå.

Fra Miljødirektoratet til Fylkesmannen

Selbu kommune sendte straks ny søknad om skadeforebyggende tiltak. Fra 1. juni er det ikke lenger Miljødirektoratet, men Fylkesmannen som har ansvaret for disse søknadene.

- Erfaringsmessig har det vært forholdsvis greit å få fellingstillatelse, men ikke nå. Fylkesmannen ringte fort opp og kunne fortelle at de ikke hadde mulighet til å gi fellingstillatelse som forebyggende tiltak, med bakgrunn i at det var lite skadepotensiale og at det ikke var rapportert skader.

- Ja, det har nok vært lite tap til bjørn i Selbu de siste 5-6 månedene, men vi tenkte kanskje det var mulig å se tilbake til siste sesong og registreringene av DNA-funn fra bjørn gjort i 2019, sier Renå.

Forslag til sauebøndene

- De hadde derimot forslag til tiltak vi som sauebønder kunne gjøre:

Forsinket slipp på utmarksbeite? Ja, men hvem skulle holde sine sauer tilbake når vi ser på områdene de brukte i fjor? Den måtte eventuelt bli både Neadalen og alle i Stjørdal og Meråker.

Tilskudd til ekstraordinært tilsyn: Dette er et middel som til stadighet kommer fram nå rovdyr er på ferde, de tilbyr tilskudd, ja noen kroner kan hjelpe, med det er nok ikke akkurat det vi sauebønder tenker mest på nå etter 5-6 uker i sauefjøset under lamming, det er noe som heter dyrefelferd.

Vi vet mange vegrer seg for slippe dyra til skogs, men mange har ikke noen valg om det skal bli nok vinterfor. I tillegg ser det jo ut som forvaltninga er lagt opp til at her må det skader og lemlesting til for at tiltak kan vurderes.

Det siste var at vi bønder måtte påregne ekstra tilsyn: Ja, selvfølgelig gjør vi det, men når vi starter denne jobben allerede før vi får sauene på utmarksbeite, kan det bli knapt med tid noen ganger.

- Det ser heller ikke ut til at verken Miljødirektoratet eller Fylkesmannen har fått med seg at vi er i et beiteprioritert område, sier John Renå.

DNA-analysen: En gammel kjenning

Det ble fra sauenæringa garantert for betaling av hurtiganalyse på hårprøven som ble tatt i Elvådalen i pinsa.

- Vi fikk svar på dette lørdag kveld, og det viste seg å være en kjenning fra i fjor, nemlig en bjørn med navn NT 128. Denne ble det analysert prøver fra i fjor også, fra flere steder i Selbu, Tydal, Meråker og Stjørdal. - Det er lite som tyder på at den har tenkt å bli vegetarianer riktig ennå. Denne bamsen har nok en god del skader på samvittigheten gjennom flere år.

Frustrert

Mandag denne uka ble det igjen sendt supplerende opplysninger fra Selbu kommune til Fylkesmannen, som har bekreftet at de har mottatt informasjon, men ellers ikke sagt noen ting. Søknaden om uttak er heller ikke besvart skriftlig, sier Renå.

- Det må sies at både ordførerne i Selbu og Tydal bistår og støtter næringa i det vi nå kanskje må kalle en kamp.

- Man blir noe frustrert når vi også husker hvordan vi avsluttet forrige bjørnesesong, med skader blant annet fra NT 128. Også da ble møtt med at det var lite skadepotensiale før sauen skulle hjem, selv om det da fortsatt var over 1000 sau i området, sier en lite fornøyd John Renå, styremedlem i Selbu Sau og Geit.

BJØRN skutt ved Slindvatnet i Selbu 2019. Foto: Bengt Ødegård