– Innføringen av Helseplattformen har vært trasig og har ført med seg mange problemer, men det går også framover på en rekke områder, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

Gjort grep

Hun har fortsatt trua på at journalsystemet kan bli velfungerende.

– Helseplattformen er fortsatt et stort regionalt prosjekt under innfasing. Mange kommuner får det til greit, men det er fortsatt store utfordringer på St. Olavs hospital, sier Kjerkol.

Ansatte ved St. Olavs har i lengre tid hevdet at innføringen av det nye journalsystemet truer pasientsikkerheten, og en undersøkelse viser at mange av overlegene ved sykehuset ønsker å slutte på grunn av belastningen de opplever.

Tidligere i vinter ble det kjent at over 16.000 elektroniske meldinger ikke har kommet fram som de skulle etter at St.Olavs Hospital innførte det nye journalsystemet i november i fjor.

9. mars gikk Torbjørg Vanvik av som sjef for Helseplattformen, etter at hun skyldte på helsepersonell ved sykehuset for meldingsskandalen og kalte det en brukerfeil.

Stadig flere kommuner opplyser også at de opplever utfordringer ved opplæring i systemet, og kvier seg for å innføre det. Kjerkol mener det nå er viktig å ha fokus på å rette feilene.

– Jeg ser at det er gjort flere grep for å få til bedre samarbeid og for å løse de problemene som har oppstått. Vi er veldig interessert alle sammen i at dette skal bli bra og at det skal bedre pasientsikkerheten og gi pasientene et bedre møte med helsetjenestene.

Ikke lett

Ingvild Kjerkol er innbygger i Stjørdal kommune, som så langt er en av kommunne i Midt-Norge som har valgt å stå utenfor og som ser etter andre journalløsninger. Hun har likevel lastet ned appen «Helsa mi», og syns den fungerer godt.

– Jeg har reist i både Canada og USA hvor dette er et velkjent journalsystem, som brukes på store sykehus.

– Nå er det viktig å fokusere på å løse de feilene som dukker opp, så dette systemet blir trygt og godt - men lett er det ikke, sier Kjerkol.

Hør hele intervjuet med helseminister Ingvild Kjerkol her: