- Helt jævlig, jeg har bare to fag, til sammen tre til fire timer undervisning i uka.

Det er svaret Ayaan Saleban har på spørsmålet om hvordan det er å være streike-elev.

Nea Radio møter fire avgangselever i kantina på Ole Vig videregående skole på Stjørdal. Med opptrappingen 19. september er 67 lærere ved skolen nå tatt ut i streik.

Vanskelig med nye fag

- Vi vil få problemer med det lærerne har satt opp fra start av. Det undervisningsmaterialet vil sikkert ikke lærerne gå gjennom når de kommer tilbake på jobb, spesielt gjelder dette nye fag. Det sier elevrådsleder ved Ole Vig vgs, Karen Margrete Haugen.

- Norsk er for eksempel også et krevende fag når man ikke har undervisning, og boka er heller ikke den enkleste når man må gå gjennom alt på egen hånd, forteller Haugen

-Blir trist å se på vår eksamen sammenlignet med andre skoler

Elevene er nå bekymret for eksamen neste år. På grunn av pandemien har disse elevene ikke gjennomført noen eksamener, og streiken har ført til at undervisningen i hele oppstarten av det viktige sisteåret har blitt redusert. Streiken rammet dessuten Trøndelags videregående skoler hardere enn andre landsdeler i starten.

- Det er urettferdig, vi har bare noen timer på skolen, mens skoler andre steder i landet har hatt læring i alt stoffet. Det blir trist å se på vår eksamen sammenlignet med de andre, sier Kristin Honne.

Stiller bak i videre opptak

At andre videregående skoler har hatt tilnærmet normal undervisning, mens elevene ved Ole Vig har vært streikerammet kan føre til at det blir verre å søke seg inn på høyere utdanning, frykter kvartetten ved kantinebordet.

- Det er urettferdig, siden ikke hele landet er tatt ut vil vi garantert få noe på eksamen som vi ikke har fått undervisning i, tror Andrine Zimmermann.

- Skolene i byene, som Oslo og Trondheim, har for eksempel ikke blitt tatt ut før nå nylig, mens vi på Ole Vig har vært rammet helt fra starten, utdyper Karen Margrete Haugen.

Hør intervju med elevene fra Ole Vig her: