Lar du frykten for farlige kjøkkenredskaper og alt sølet som ofte følger med, hindre deg i å la barna slippe til på kjøkkenet? Hjelpen er nær. MatPrat har utviklet et eget nettsted som skal lose unge kokker fram til ekte mestrings- og matglede. Det handler om matstart.no

Du kommer sliten hjem fra jobb og finner spor etter mel allerede i gangen. Det lukter nystekt, men synet av brukte litermål, slikkepotter og grisete benkeplater, hindrer gleden i å bre seg. Her har tydelig familiens yngste vært på ferde og kjøkkenet ser ikke ut!!

Kjenner du deg igjen?

Hjelpen kan være et tastetrykk unna. Sist uke lanserte MatPrat et nytt nettsted med mål å fremme mat- og mestringsgleden hos barn fra ni år og oppover.

- Hvorfor et eget matnettsted for barn?

- Vi vet at barn elsker å lage mat, men at mange foreldre kvier seg for å la dem få komme til, forteller Jeanette Torp, strategisjef i MatPrat. - Intensjonen er å ruste opp barna slik at de trygt kan få innta kjøkkenet. Mange er redde for skarpe kniver, kokende vann og varme stekeplater. MatStart er utviklet i nært samarbeid med barn og på deres egne premisser. Nettstedet er bygget opp med forklarende bilder og lite tekst.

Test ditt barns matalder

- Er det trygt å la barna få kokkelere på egen hånd?

- Det er stor forskjell på kunnskap hos barn. Noen får være med å lage mat fra de er bittesmå, andre vet knapt hvordan de skal knekke et egg når de er ti år. Vi har lagt inn en uhøytidelig test hvor du kan sjekke ditt barns matalder før det går i gang. Her får du en pekepinn på hvor flink du har vært til å la det få slippe til på kjøkkenet, sier Torp. - Det er også en veiviser til hvilke retter det kan være lurt å starte med.

Oppskriftene er lagt opp etter forskjellig nivåer, illustrert ved kokkeluer. Man kan aldri sikre seg hundre prosent mot skader, men vi har i hvert fall gjort det vi kan for å minske risikoen. Blant annet popper det opp små ikoner underveis som minner om å slå av kokeplaten, stenge ovnen osv. Det er også lagt inn råd til foreldrene om hvordan de kan lære barna å omgås farlig kjøkkenredskaper som skarpe kniver.

- Hva med alt sølet og ekstraarbeidet som gjerne følger med? Som foreldre er det jo fristende å lage maten selv i en hektisk hverdag.

- Dette er jo en gavepakning til alle foreldre! Her kan du lære barna å lage mat både til middag og kos. Tenk deg å komme hjem etter en lang dag på jobben og få servert ferdig mat! Tenk så stolte barn og glade foreldre. MatStart skal være dra-hjelp til å gjøre barna trygge på kjøkkenet og er også en invitasjon til å lage mat sammen for hele familien. Se på det som en investering den første tiden, kos dere med kokkeleringen sammen og gled deg etter hvert til ferdig, hjemmelaget, mat. Slipp barna til på kjøkkenet!

Fakta:

MatStart er et matunivers for barn fra ni år og oppover. Her finnes enkle oppskrifter, beskrivelser og forklarende fremgangsmåter, alt rikt illustrert. Så langt er det lagt inn rundt 60 oppskrifter.

(Kilde/foto: MatPrat)