– Det er jo helt fantastisk å se martnasåpninga herifra, sier sokneprest Harald Hauge.

Han ble med Nea Radio opp i tårnet på Bergstadens Ziir for å se åpninga av Rørorsmartnan fra en litt annen vinkel. Det er ikke hver dag Hauge tar turen opp i tårnet, men det kan være verdt å gå opp trappetrinnene når det skjer noe i gatene på Røros.

– Her oppe har vi så god oversikt at brannvesenet rett og slett har montert varmesøkende kamera for å holde øye med trehusbebyggelsen og eventuell varmeutvikling der. Så det er ikke noen plass du ser lengre og bedre enn her oppe, forteller Hauge.

– Heldig som får jobbe her

Hauge har jobbet på Røros i snart 13 år, og setter fortsatt stor pris på det å komme inn i kirka på Røros.

– Hver eneste gang jeg går inn i kirka så stopper jeg opp i noen få sekunder og så tenker jeg "så heldig jeg er, som får lov til å jobbe akkurat her", sier han.

Kirka ble bygd i årene mellom 1780-1784, og er bygd i stein med tre innvendig. I Norge er det ei annen kirke som ligner på Røroskirka, forteller Hauge.

– Røros kirke og Kongsberg kirke er nærmest å betrakte som søsterkirker. De er veldig like med gallerier i flere etasjer, kongelosjer og barokkinteriør. Kongsberg var i likhet med Røros en bergstad, så det er klart de hentet inspirasjon fra de samme bergverksmiljøene, blant annet i Tyskland, forteller han.

Travel uke

Rørosmartnan er ei travel uke, også for soknepresten og menigheten. Kirka er åpen hver dag utenom lørdag mellom klokka 11-14, og i tillegg er det servering i menighetshuset hver dag fra klokka 12 til 16.

– I tillegg har vi konserter hver eneste kveld med unntak av torsdag, og onsdag kveld er det en stor gudstjeneste med lasskjørerne. Så det skjer noe absolutt hele tiden, uka igjennom.

Hauge håper allikevel han får tid til å gå litt i gatene under martnan.

– Jeg håper jeg finner en halvtime på ett eller annet tidspunkt, så jeg kan gå litt i gata og få med meg martnaslivet der, og stikke hodet inn i en bakgård eller tre - for det er jo det som er martnaslivet. Hør intervjuet med Hauge her: