- Kongeørn er et stadig større problem lokalt, spesielt for reindriftsnæringen, men også for sauebønder, mener landsstyret i USS.

I sin høringsuttalelse til endringer i rovviltforskriften peker USS-styret på at det er mange områder utover prosjektområdene på Fosen og i Troms som har stort skadeomfang når det gjelder tap av sau og rein til kongeørn.

- Gjennomgående blir søknader om skadefelling på kongeørn avslått fordi det er meget vanskelig å identifisere det skadegjørende individet, hevder USS-styret.

I høringsuttalelsen peker USS på at tapsbegrensende tiltak må være tilpasset tradisjonell utøvelse av reindrift, og at terskelen for når det har inntrådt «vesentlig skade» må vurderes i lys av skadehistorikk.

I forlengelsen av å senke kravet til «vesentlig skade» foreslår Klima og miljødepartementet å endre kravet om at skade må være inntruffet før tillatelse til felling gis, slik at skadekravet relativiseres. - USS støtter at kravet til vesentlig skade før fellingstillatelse gis, og at det i prosjektområdene også må vurderes skade inntruffet tidligere år.

USS støtter også at det arbeides med skolering av fellingspersonell slik at det blir enklere å identifisere og gjennomføre uttak av skadegjørende individer.