De siste månedene har bydd på mye usikkerhet for landbruksnæringen. Ikke bare har koronaviruset bydd på utfordringer med å få folk til Norge, men også utfordringer knyttet til overnatting for sesongarbeiderne. Frosta Avløserlag hjelper denne sesongene bøndene ekstra for å få inn nok folk, og søkte nylig for andre gang i år etter norske ungdommer som vil jobbe innen landbruksnæringen i sommer.

- Har inntrykk av at mange ønsker å arbeide innen landbruket, og som har lyst til å bidra til den dugnaden som trengs der. Vi har mottatt mange søknader fra ungdommer som ønsker sommerarbeid, sa koordinator Ingvild Hjelde. Mange søknader til Frosta Avløserlag har kommet fra nordmenn som er permittert fra sine hovedjobber. Avløserlaget har fått brukt noen av disse hos seg, men bekrefter at det er vanskelig å bruke permitterte ansatte, da disse kan på kort varsel blir tilbakekalt til sin hovedjobb, noe som igjen resulterer i at bøndene mister arbeidsfolk.

Hjelde er klar på at de har et behov for flere sesongarbeidere, men innrømmer at det er vanskelig å sette et eksakt tall på hvor mange.

- Det er vanskelig å sette tall på hvor mange vi trenger. Vi har ikke helt oversikten enda over hvor mange av de utenlandske arbeiderne som kommer enda, og vi venter fortsatt på en del arbeidere enda, men vi vet egentlig ikke før de er her om de kommer seg hit, sa Hjelde avslutningsvis.

Mye bringebær skal plukkes

En av de bøndene som sliter er Erling Hagen, sammen med kona si Gerd Tove Hogstad driver Hogstad Øvre. Om litt under en måned er det full sesong i bringebæråkeren, og fortsatt mangler det arbeidsfolk på Hogstad Øvre.

- Jeg bruker som regel 20-24 arbeidere hvert år til bringebærplukking, men i år så blir det ikke fullt så mange polakker som normalt, og trenger nå flere nordmenn til å jobbe. Vi har som regel noen lokale hvert år, men ikke så mange som jeg trenger i år, sier Erling Hagen.

Den 25.juli håper Hagen endelig å kunne sette sine arbeidere i gang med å plukke på det 14 mål store arealet med bringebær på gården, og håper innen den tid å ha fem til sju flere arbeidere på plass. Da mengde bringebær å plukke varierer fra dag til dag, ser Hagen helst etter arbeidere over 18 år, men er åpen for å ta i mot yngre arbeidere også.

- Vi liker at arbeiderne i utgangspunktet er over 18 år på grunn av arbeidstidsbestemmelsen og slikt, da de kan jobbe både overtid og helger, men vi har hatt ungdommer som har jobbet her og vært 15 til 16 år, og det går for så vidt greit det også.

- Vi tar gjerne imot søknader. Det er enda en liten måned igjen til vi skal sette i gang å plukke, er det noen som står uten jobb og kan tenke seg å plukke så er det bare å ta kontakt. Enten med oss direkte eller via Frosta Avløserlag.

Hør intervjuet med Ingvild Hjelde og Erling Hagen her: