Selv om allemannsretten gir oss rett til å bruke naturen, er det ikke alt som er lov.

– Det virker som en del tror at det er greit å hugge friske trær, og glemmer at når vi ferdes fritt i naturen har vi et ansvar for å ta vare på den. Ikke alle vet hva hensynsfull ferdsel innebærer, sier administrerende direktør i Det norske Skogselskap, Trygve Enger.

Friluftsloven sier tydelig at de som ferdes i naturen skal «opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade».

Det innebærer for eksempel å ikke brekke av friske greiner, verken til bålbrenning, for å lage gapahuk, eller for å pynte opp med hjemme, forklarer Enger.

Skader på trær hindrer vekst, reduserer kvaliteten og påvirker skogsmiljøet. Skogselskapet understreker at en grei leveregel i skogen er at hvis alle gjør som meg, hva skjer da?

Hengekøyer må brukes riktig

For de mange som har kastet seg på de siste årenes hengekøyetrend, er det heller ikke fritt fram.

– Vi er glade for at mange nyter naturen. Men dessverre har vi også fått henvendelser fra flere som har kommet over trær med store hakk i, som folk har laget for å feste stroppene på hengekøya, forteller Bente Lier, generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv.

Hun oppfordrer alle til å sette seg inn i riktig bruk av hengekøye før de legger ut på tur.

– Unngå å hugge eller knekke friske greiner, og bruk brede stropper som ikke skjærer seg inn i trestammen.

Lier forteller at hun håper mange benytter sommerdagene til å komme seg ut og nyte naturen. For å gjøre det så enkelt som mulig, har Norsk Friluftsliv samlet noen tips til hvordan du kan gå fram for å lage en sporløs camp.

Slik lager du en sporløs camp i naturen

Ikke hugg ned friske trær for å skaffe ved. Det er heller ikke lov å gjøre skade på friske trær, og bryte av greiner. Ta derfor med ved hjemmefra, med mindre du vet at du vil finne døde greiner og kvister.

Det er egne regler for nasjonalparker og andre verneområder, så gjør deg kjent med reglene der du er. Plantelivet i verneområder er som regel fredet. Det gjelder også døde busker og trær.

Husk bålforbudet fra 15. april til 15. september, og velg bålplass med omhu. Under det generelle bålforbudet er det likevel lov å tenne bål i tilfeller der det åpenbart ikke medfører brannfare. Det kan for eksempel være etter mye snø eller nedbør. Plasser bålet der det ikke gjør skade på naturen. Finnes det en bålplass fra før? Bruk den.

Unngå å gjøre skade på naturen når du setter opp campen. Det er for eksempel ikke lov å lage hakk i trærne for å feste hengekøyer, eller kappe greiner for å få plass til teltet.

Vær forberedt, ha med deg en pose til søppelet. Alt du har tatt med deg ut, skal du ta med deg hjem igjen. Det gjelder også for matavfall, som bananskall og lignende, som bruker lang tid på å brytes ned i naturen.

Husk å rydde etter deg, og slukk bålet godt. I tillegg til å ta med alt av søppel hjem igjen, skal steiner, tømmerstokker eller lignende du har brukt, plasseres tilbake der du fant det. Da blir det fint også for de som kommer etter deg.