Under torsdagens kommunestyremøte i Stjørdal var det stor enighet om at arbeidsgiverpolitikken var en av kveldens viktigste saker. Handlingsplanen er enda under arbeid, men er allerede et godt utgangspunkt for hvordan man kan sikre blant annet arbeidsglede samt stolthet over kommunen som arbeidsplass.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Arbeidsgiverpolitikken som ble vedtatt er resultatet av et partsamarbeid mellom politikere, tillitsvalgte og administrative representanter som over tid har jobbet med å skape en handlingsplan. Hensikten er å skape en arbeidspolitikk som fungerer i praksis i tillegg til å skape et trygt og felles verdigrunnlag for både ledere, arbeidere og tillitsvalgte. Et av elementene som blir trukket frem som viktig er kompetanse; dyktige ledere gir dyktige arbeidere. En god leder skaper også en trygg arbeidsplass med høy trivsel.

Heltidskultur en prioritet

Arbeidsgiverpolitikken inneholder flere satsingsområdet, og det er spesielt to av satsingsområdene som trekkes frem som viktig å jobbe videre med. Det første og kanskje viktigste er heltid/deltidskulturen, og et enstemmig kommunestyre har vedtatt å prioritere heltidsandelen i kommunen. Det andre området er sykefraværet som generelt er for høyt både nasjonalt og kommunalt. Både forskning og erfaring viser at det er en sammenheng mellom ledelse og sykefraværsprosent, derfor er en god ledelse viktig i arbeidet mot å få ned det høye sykefraværet.

Savner seniortiltak

Selv om alle partier er enige om at planen for arbeidsgiverpolitikken generelt er veldig god, er det noen som savner mer konkret tilrettelegging for eldre, da spesielt på punktet om livsfase. En av de som påpeker dette er arbeiderpartiets Torgeir Størseth, som ønsker å erstatte seniortiltakene som nå er borte. Å kunne ta seg noen ekstra dager med fri kan motivere til å jobbe lengre.

- Dette vet jeg ganske mye om, for jeg har snakket en del med de som jobbet på arbeidsplassen jeg ledet. Det var mange som benytter seg av det og jeg tror også det førte til at de var lengre i jobb, sier Størseth.

- Når det gjelder seniortiltakene så er det ikke tvil om at vi har fjernet det som oppleves som et ubetinget gode for de ansatte. Men det skjedde i en budsjettprosess der vi prioriterte det vi følte var viktigere. Særlig da tiltak til unge, forklarer ordfører Ivar Vigdenes.

- Allerede nå mens vi står her jobbes det med en utforming av en mer målrettet livsfaseorientert arbeidsgiverpolitikk, der tiltakene og innsparingene på et område over tid vil gi mer muligheter på andre områder. Det kan bli mer målrettet enn det vi opplevde den gamle seniorordningen var. Penger spart er penger du kan bruke på andre områder og på bedre måter, fortsetter han.

- Jeg syntes det var viktig å få diskutert det nå. Så da hadde jeg et forsiktig forslag om at kommunedirektøren kunne ta kontakt med fagforeningen, og diskutere hvilke livsfasetiltak kan man ha for seniorer. Nå er det slik at det kanskje blir resultatet uansett, ut fra det ordføreren nå sier. Sånn sett føler jeg ikke på noe tap likevel, selv om jeg tapte avstemningen, avslutter Størseth.