I en uviss tid med hjemmekontor, karantener og minimal ferdsel i det offentlige, er det mange som har benyttet anledningen til å handle inn litt ekstra. Det er ikke bare dagligvarehandelen som merker enorm pågang, også i apotekbransjen er det ekstrem etterspørsel.

– Vi har aldri har opplevd lignende. Sett oppimot samme tid i fjor har salgsvolumet økt med 700 prosent, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

Norges største nettapotek kan melde at det selges mer av alle typer medisiner. Salget av reseptbelagte legemidler er tidoblet, vitaminbjøner 16-doblet, Ibux 25-doblet, Paracet 29-doblet, og Otrivin 56-doblet.

– På det meste solgte vi 1.000 pakker paracet i timen. Jeg vil ikke kalle det hamstring på samme måte som vi har sett i dagligvarehandelen. Mange som har resept ønsker rett og slett å ta den ut, samtidig som at det naturligvis er ekstremt høy pågang for produkter uten resept, forteller Furuseth.

Han legger også til at mye av økningen hos nettapoteket skyldes at mange ønsker å begrense smittefaren ved å unngå fysiske apotek.

– Den generelle frykten for spredning gjør at flere og flere velger å bestille legemidler på nett fremfor i fysisk apotek. Mange som regelmessig reiser til apoteket er jo allerede syke eller har dårlig immunforsvar, og velger derfor å heller handle fra sofaen. I tillegg er det nok også friske folk som handler på nett for å være føre var, opplyser Furuseth.

Ingen grunn til å hamstre apotekvarer

Til tross for høy etterspørsel for tiden understreker Furuseth at det ikke er noen grunn til å hamstre apotekvarer.

– Det er ingen grunn til å hamstre. Vi får løpende påfyll av de fleste legemidler gjennom hele uken, inkludert helg. Det er naturlig at man kan vente seg noe lenger behandlingstid på reseptvarer på kort sikt da det må gjennomføres reseptkontroll. I dag ligger behandlingstiden på tre dager, mens bestillinger av reseptfrie varer stort sett blir sendt ut samme dag, sier Farmasiet-sjefen.

Flere farmasøyter og utvidet lager

Den ekstreme etterspørselen gjør at Farmasiet har iverksatt flere hastetiltak. Antallet farmasøyter er doblet for å håndtere reseptkontroll, lageret er utvidet for å få plass til flere legemidler, og en rekke nye medarbeidere er ansatt for å pakke og sende ut varer. Furuseth mener de har god kontroll.

– Vi har kontroll på situasjonen og er rustet for å håndtere vedvarende høy etterspørsel over tid. I dag har vi kapasitet til å behandle 10 prosent av det norske apotekmarkedet. Skulle behovet øke mer enn det, har vi løsninger for det også, sier Farmasiet-sjefen, som ikke tror at pågangen vil avta med det første:

– Tiltakene fra regjeringen, og den generelle frykten for koronaviruset gjør at folk aller helst holder seg hjemme. Slik situasjonen er nå, er dette en utvikling vår bransje må forberede seg på at vil vare en stund.