Signaler fra Jemen tyder på at det åpnes for samtaler om drapet på Martine Vik-Magnussen. Det er advokat og leder for stiftelsen Justice for Maritne, Patrick Lundevall-Unger som forteller dette til Nea Radio. Stiftelsen jobber for rettferdighet etter at Martine Vik Magnussen ble voldtatt og drept av en jemenittisk statsborger i London i 2008. Patrick Lundevall-Unger er også advokat for familien Silderen fra Selbu, som mistet datteren Ronja i selvmord etter et antatt overgrep i fjor. Lundevall-Unger har lenge jobbet for å sikre rettigheter til etterlatte etter dramatiske dødsfall i Norge og utlandet.

– Det er snakk om et møte mellom nyutnevnte minister Ahmed bin Ahmed Maisari og meg selv i Jemen, som et ledd i arbeidet med å få i stand fredsforhandlinger, sier Lundevall-Unger.

Saken fortsetter under lydklippet

Norge takket nei

Norge avviste tidligere å være vertskap for fredssamtaler om konflikten i Jemen, men Sverige stiller seg i følge Lundevall-Unger ikke uvillig. – Etter et møte med Martines far og meg selv, oppfattet vi at den svenske utenriksministeren, Margot Wahllsröm syntes utsikten til slike samtaler i Sverige som interessante.

Paradoks

På forrige ukes utenrikspolitiske konferanse, Oslo Forurm på Losby Gods, hyllet FNs generalsekretær Antonio Gueterres norsk diplomatisk innsats i håndteringen av vanskelige saker.

– Det er etter min mening derfor et betydelig paradoks at Norge tidligere takket nei til jemenittiske fredssamtaler i Norge. Som kjent ivrer Norge normalt etter rollen som fredsaktør i komplekse konfliktsituasjoner på Sri Lanka, i Colombia, Sudan eller Midt-Østen, men avviste jemenittiske forespørsler om fredssamtaler både i 2015 og 2017, forklarer Lundevall-Uger.

Uklare motiver

– Om bakenforliggende årsaker er norsk våpeneksport, Norges forhold til våre allierte eller at forespørslene ble formidlet via Martine-saken, burde dette nå vike for reell løsningsorientering. Å fortsette å velge minste motstands vei overfor Jemen via humanitær hjelp som ikke kommer frem på grunn av krigshandlingene, er etter min mening like hjelpeløst som det er selvmotsigende, sier Lundevall-Unger som mener at det bare er et spørsmål om tid før det blir en løsning i Martine-saken.

– Jeg mener det er snakk om måneder. Vi vet hvor gjerningsmannen er og det er et politisk spørsmål om når han blir utlevert, sier Lundevall-Unger.

– Dette er en utstrakt hånd fra Jemens side, de ber nå Europa om hjelp. Da må vi hjelpe, sier Lundevall-Unger. Det er foreløpig ukjent når møtet vil finne sted.