- I en relativt positiv økonomisk situasjon med jobbvekst er overraskelser det siste vi trenger, sier regiondirektør i NHO Trøndelag, Tord Lien, i en kommentar til regjeringas budsjettforslag.

Mindre forskjellsbehandling av trønderske eiere

Lien er fornøyd med at finansminister Siv Jensen i forslag til statsbudsjettet øker aksjerabatten i formuesskatten fra 20 til 25 prosent.

- Dette er gledelig fordi forskjellsbehandlingen av trønderske eiere av trønderske arbeidsplasser kontra utenlandske eiere, blir mindre, sier Lien.

- Det er også gledelig å se at selskapsskatten senkes ytterligere.

For næringslivet i Trøndelag er det også positivt at regjeringen foreslår å endre fjorårets økning i sjokolade- og sukkeravgift.

- Den varslede reverseringen er bra, men når regjeringen bare gjør jobben halvveis og ikke reverserer avgiften på alkoholfrie drikkevarer, legges det fortsatt opp til konkurransevridende grensehandel.

Ingen elektrifisering av Trønderbanen

Den største skuffelsen for næringslivet i Trøndelag i forslag til statsbudsjett er at det heller ikke denne gangen kommer midler til investering i Trønderbanen.

- Selv med et samlet sett godt jernbanebudsjett ser vi at Trøndelag nok en gang blir nedprioritert og at det heller ikke denne gangen kommer penger til investering i Trønderbanen, sier Lien.

- Næringslivet trenger forutsigbarhet, noe Nasjonal Transportplan tidligere har borget for, men nå kan det se ut som om regjeringen er på vei bort fra egne løfter.