– Vår reiseforsikring gjelder i begrenset grad dersom du reiser i områder som UD fraråder. Den kan for eksempel dekke utgifter i forbindelse med ordinær flyforsinkelse, tyveri eller sykdom. Men den vil ikke gi dekning dersom du utsettes for en skade eller hendelse som kan settes i direkte sammenheng med de forhold i området UD begrunner sine reiseråd med når de fraråder å reise, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Det betyr at dersom bagasjen din blir skadet på en rutebuss på grunn av en ordinær trafikkulykke, kan det være dekket av reiseforsikringen din. Blir den skadet fordi bussen blir utsatt for en terrorhandling, vil den ikke være dekket av reiseforsikringen.

Thailand og Tyrkia

I UDs reiseråd fraråder de nå blant annet reiser i fire provinser i Thailand samt enkelte områder i Egypt. Forholdene på Maldivene og Sri Lanka anses som trygt, mens norske turister i Tyrkia frarådes å reise langs grensen mot Syria, innen ti kilometer.

– Tusenvis av nordmenn ferierer i Thailand, og det er viktig å være klar over at det helt sør i landet tidvis er uroligheter. Generelt råder vi alle å oppdatere seg på UDs reiserådssider, og ikke minst dersom en vurderer å reise til et konfliktfylt område. Skulle noe skje er det viktig å vite på forhånd hva reiseforsikringen din eventuelt ikke dekker, sier han.

Hold deg oppdatert

En økende andel nordmenn ferierer utenfor Europa, og i tillegg blir det flere og flere pensjonister som oppholder seg utenlands om vinteren. Selv om man har gjort seg kjent med situasjonen i landet man besøker, bør man holde seg oppdatert jevnlig.

– Selv om vår reiseforsikring per dags dato også gjelder for de som reiser der UD fraråder en å reise, dog i begrenset grad, kan forsikringsbetingelsene endre seg. Man bør derfor alltid sjekke med forsikringsselskapet om dekningen av reiseforsikringen før en drar av gårde til slike områder, understreker Brandeggen.

Registrer deg

Han anbefaler alle som skal reise utenlands å registrere seg med sine kontaktopplysninger på Utenriksdepartementets nettside, reiseregistrering.no.

– Det gir en ekstra trygghet dersom det skulle skje en alvorlig hendelse der du er. Da har i det minste norske myndigheter mulighet for å informere eller kontakte deg, sier han.

Reiseråd utstedt for 44 land

Per 2. juli i år var det utstedt reiseråd fra UD for følgende 44 land, som dermed er omfattet av en begrenset reiseforsikring fra Tryg:

Algerie, Libya, Aserbajdsjan, Burkina Faso, Burundi, Colombia, Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo, Egypt, Elfenbenskysten, Etiopia, Filippinene, Georgia, Haiti, India, Irak, Iran, Israel, Jemen, Jordan, Kamerun, Kenya, Kongo-Brazzaville, Malaysia, Mali, Mauritania, Mosambik, Niger, Nigeria, Nord-Korea, Pakistan, Palestina, Russland, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syria, Sør-Sudan, Thailand, Tsjad, Tunisia, Tyrkia, Ukraina og Venezuela.

Her finner du Utenriksdepartementets reiseråd:https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/reiserad_land/id2589040/