- Vi har i dag startet planlegging av vaksinering barn i alderen 12 til 15 år. Så lenge vi får nok doser og får planlagt logistikken, vil vi straks begynne å vaksinere de fra årskull 2006, 2007 og 2008, sier Kommunedirektør i Stjørdal, Tor Jakob Reitan, på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- Vi er i god driv på å sette dose nummer to for voksne, og i uke 37 starter vi med å vaksinere 16-17 åringene på Aglo og Ole Vig videregående skoler. Så vil vi parallelt med dette starte vaksinering av 12 til 15 åringene, fortsetter han.

Smittetrykket har økt i kommunen, og på den samme pressekonferansen ble det også kjent at Halsen barneskole er satt på gult nivå.

- Vi vurderer fortløpende om flere skoler må settes på samme nivå.

Oppsummerer med fem punkt

Kriseledelsen i Stjørdal kommune hadde møte torsdag. Her ble smittesituasjonen diskutert grundig. Onsdag fikk 31 nye personer påvist korona-smitte i kommunen. Samtidig er det smitterekord i Trondheim. Malvik har også et høyt antall smittede nå.

- Målet er fortsatt å slå ned utbruddet, men situasjonen er ikke slik lengre at sterkt inngripende tiltak kan forsvares. Ekspertene er tydelige på at risikoen for alvorlig sykdom er vesentlig redusert fordi nå er mange vaksinert. Derfor er covid19 nå ikke lenger en like stor trussel som tidligere, sier Reitan.

Han oppsummerer deretter budskapet sitt i fem punkt, som er:

1. Vaksinering av barn og ungdom. 2. Lav risiko for alvorlig sykdom. 3. Gult nivå på Halsen barneskole. 4. Alle arrangement og fritidsaktiviteter må gå gjennom smittevern-rutinene sine på nytt. 5. Omorganisering av kommunalt personell for enda bedre smittesporing og vaksinering.

Utgjør en smitterisiko

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen sier årsaken til at de vil vaksinere barn og ungdom, er fordi de per i dag er de største smittebærerne.

Vaksinering av barn og ungdom er helt nytt i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Behovet for vaksine til denne gruppe har vært grundig vurdert nasjonalt og internasjonalt, fordi barn og ungdom generelt blir lite syke av viruset.

Erfaring fra andre land og analyser av epidemien her i Norge, viser at vaksinen gjør at behov for sykehusinnleggelse blant ungdom forekommer enda sjeldnere, og vaksine til dem også beskytter befolkningen for øvrig mot smittepress.

- Vi holder på og planlegger for skolevaksinering i videregående og fra i dag også i ungdomsskolen, sier Vonen.

- Særlig aktuelt i disse dager er konfirmasjoner. Mange familier planlegger større selskap, og samler slekt fra hele landet i ett rom. Der vil en stor del av deltakerne være uvaksinert ungdom. Med dagens antall smittede i denne gruppen i Stjørdal, er dette viktig å tenke over. Hvis ungdom er fritatt karantene ved at testing gjøres, er de egentlig i en smitterisiko som nærkontakt.