Tryg Forsikring

De to siste dagene før jul er blant de verste ulykkesdagene i trafikken, og Tryg Forsikring frykter dagen i dag kan bli årets verste bulkedag, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Det er meldt om svært glatte veier over hele landet på grunn av kaldvær, og kombinert med den økte biltrafikken og det store handlerushet som pågår nå forventer vi opp mot 2000 trafikkulykker bare i dag, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Bilskadestatistikk for de ti siste årene for hele forsikringsbransjen viser med all tydelighet at bitte lille og lille julaften er de verste bilskadedagene i desember. I snitt kollideres det 25 prosent mer disse to dagene enn for resten av måneden, viser tall fra Finans Norge.

– Det store smittetrykket nå fører i tillegg til at flere kjører egen bil til og fra kjøpesentrene, noe som igjen fører til økt risiko for flere trafikkulykker og parkeringskader. Det kan fort bli kø og kaos på veiene i dag når det verste julestresset setter inn, og selv om mye av handelen foregår på nettet skal også disse tingene hentes, noe som igjen bidrar til kø og fulle parkeringsplasser. Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at dagene før jul topper bilskadestatistikken, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Menn bulker dobbelt så mye

I løpet av de ti siste årene har det vært over 32.000 trafikkulykker bare disse to siste dagene før jul, til en kostnad på vel 292 millioner kroner. Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør vel halvparten.

– De fleste bulkeulykker skjer som oftest på vei inn eller ut fra parkeringsplassene tilknyttet de store kjøpesentrene. Det er fleste eneulykker, typisk én bil som kjører inn i parkeringsstolpe, deretter påkjørsel på parkert bil, ryggeulykker og påkjørsel bakfra. De fleste ulykkene skjer etter klokken 12 og på sen ettermiddagstid, og mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år troner på toppen av skadestatistikken. Mitt råd er å senke skuldrene, legg handleturen til før 12 og la kvinnen overta rattet, så minskes både stresset og risikoen for en ulykke, noe som også kan bidra til å berge julefreden, sier han.

Tips for å unngå bulkeskader:

  • Få handleturen unnagjort før kl. 12. Tidlig formiddag er den sikreste tiden statistisk, da er sjansen minst for køståing og sammenstøt.

  • Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

  • Parker bilen langt fra inngangspartiet. Der er sjansen for sammenstøt minst.

  • Rygg inn når du parkerer. Det gir bedre oversikt når du skal ut.

  • Blir du påkjørt, sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.