- I mange år har amfetaminer vært blant de stoffene som er påvist i høyest forekomst blant bilførere som er mistenkt for ruspåvirket kjøring, og stoffet som er påvist hos rekke bilførere som har vært involvert i trafikkulykker. Derfor ønsker vi nå faste grenser for straffeutmåling tilsvarende 0,5 og 1,2 promille for amfetaminer, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i ei pressemelding.

Ny straffeutmåling

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har ei referansegruppe ledet av Oslo Universitetssykehus, med deltagere fra blant annet landets fremtredende spesialister i klinisk farmakologi, utarbeidet rapporten «Revidering av forskrift om faste grenser for påvirkning av andre berusende eller bedøvende middel enn alkohol m.m.». I denne rapporten foreslås det blant annet straffeutmålingsgrenser tilsvarende 0,5 og 1,2 promille for amfetaminer.

Samferdselsdepartementet støtter referansegruppas vurderinger og konklusjoner og sender nå et forslag om endringer i forskrift om faste grenser på høring. Høringsfristen er 30. september 2021.

Amfetaminbruk likestilles med alkohol

- Når vi vet at flere av de som er involvert i trafikkulykker har vært påvirket av amfetamin, og at dette er et økende problem, synes jeg det er på høy tid å likestille amfetaminbruk med alkohol, og sette faste straffeutmålingsgrenser også for dette rusmiddelet. Innføringen av faste grenser vil kunne øke trafikksikkerheten, bidra til likebehandling og til effektivisering i rettsbehandlingen, sier samferdselsministeren i pressemeldinga.

HØRING: Samferdselsminister Knut Arild Hareide sender straffeutmåling for kjøring i amfetaminrus ut på høring. Foto: Torbjørn Tandberg