I palmehelga har Røde Kors Hjelpekorps sine 1200 frivillige som er i påskeberedskap på landsbasis deltatt i 31 aksjoner, der de fleste har vært henteoppdrag i skiløyper, i terreng og fra hytter. Fem av disse har vært i Trøndelag.

– Det er en nokså vanlig start på påska. Vi ser for oss at det blir flere oppdrag både gjennom uka og ikke minst til helga, sier Eirik Forås som leder hjelpekorpsene i Nord-Trøndelag Røde Kors.

I fjor var påskeferien rolig for frivillige på den tradisjonelle påskevakta. Norge hadde nettopp fått pandemien inn over grensene, folk holdt seg mer inne og nasjonale retningslinjer satte en stopper for mange turer til hytta på fjellet. Det syntes igjen i antallet oppdrag for de frivillige i Røde Kors Hjelpekorps.

Merete Røistad som leder hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag Røde Kors tror riktig nok ikke at vi får en tilsvarende situasjon i år.

– Gjennom det siste året har vi sett en økende trend med flere folk i marka og dermed flere uhell som gir oppdrag til oss. Vi tror den trenden vil vise seg i påska også, når mange får en fortjent pause fra hjemmekontoret og vil ut og nyte naturen, sier hun.

Merete Røistad. Foto: Røde kors

God beredskap – men noen utfordringer

Røistad bekrefter at den frivillige beredskapen er god i hele Trøndelag. Det siste året har de frivillige innarbeidet gode rutiner for å kunne være i beredskap og gi nødvendig hjelp, også under strenge koronarestriksjoner. Likevel møter de på noen nye utfordringer i år.

– Mange av våre frivillige har jobber innen helse og omsorg og må derfor være ekstra forsiktige. I tillegg til påskeberedskapen er mange frivillige også engasjert i bistand til vaksinering, pasienttransport og andre koronarelaterte oppgaver for å støtte kommunen sin. Det er også én av grunnene til at det kan bli en ekstra hektisk påske for oss, sier Røistad.

Hun får støtte fra sin frivillig-kollega nord i fylket.

– Vi har en litt annerledes situasjon i år, men jeg er helt sikker på at vi skal klare å håndtere de oppdragene som kommer. Vi har dedikerte frivillige som er klare for å stå på gjennom påska, sier Forås.

Eirik Forås. Foto: Røde kors

Fåtall bemannede hytter

– De aller fleste frivillige vil være på beredskap og rykke ut fra eget hjem når vi får oppdrag. Noen ganger kan det bety litt lengre utrykningstid, sier Røistad.

En håndfull lokalforeninger bemanner fortsatt korpshytter i fjellet, men disse må ta hensyn til smittevern og kan dessverre ikke åpne opp hyttene og være det sosiale samlingsstedet for familier som man i mange kommuner har vært vant til.

I tillegg til redningsmannskap er også mange av Røde Kors sine frivillige i aktivitet gjennom påska for å ta vare på sårbare grupper i samfunnet, både gjennom ferieaktiviteter og trygge sosiale samlingssteder for både unge og eldre.