Det er Reiseundersøkelsen 2015 fra Europeiske Reiseforsikring, utført av TNS Gallup, som forteller om disse tallene. Mindre enn halvparten av de reisende regner med at brannsikkerheten er sammenlignbar med norsk standard. Derimot er det 39 prosent som unnlater å ta stilling til dette, eller rett og slett helst ikke vil tenke på det.

Booker inn i brannfeller

- Det er dessverre en del nordmenn som booker seg inn i brannfeller på utenlandsferien i sommer, som regel uten at de er klar over eller tenker over det selv. Både i deler av Europa og i andre deler av verden råder en helt annen sikkerhetskultur, mindre krav til tekniske tiltak og et slappere kontrollregime enn hva vi har her hjemme, advarer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Han ber nordmenn som skal på utenlandsferie gjøre mer for å sikre seg:

- 200 kroner og tre minutter kan være nok. Kjøp inn en reiserøykvarsler, så er du tryggere på at du blir vekket om det er røyk i rommet. Bruk noen minutter på å sette deg inn i hotellets brannrutiner, og særlig hvilke rømningsmuligheter du har. Prøvegå gjerne rømningsveiene, anbefaler Kalheim.

Farlig passivitet

Nær to av tre svarer i Reiseundersøkelsen at de leser sikkerhetsplakaten på hotelldøren. 50 prosent sier de ser etter skilt for nødutganger og slokkeutstyr i korridorene, mens kun seks prosent oppgir at de prøver fysisk ut én eller flere rømningsveier. 25 prosent gjør ingen av delene.

- Det bekymrer oss at så mange inntar en farlig passiv holdning til sin egen og familiens sikkerhet ved overnatting på hotell i utlandet. Ved brann går ting veldig fort, og det er lett å få panikk. Da er det for sent å begynne å lese seg opp på hvordan man skal opptre, og man er overlatt til tilfeldighetene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Siden 1970-tallet er det registrert over 50 større katastrofebranner i hoteller verden rundt. Til sammen har disse brannene krevd over 1 700 menneskeliv. Så sent som i mai i år omkom seks personer i en hotellbrann i Schneizlreuth i Tyskland.

Utrygg leietrend

Stadig flere nordmenn bytter ut hotellferie med privat leie av leiligheter og bolighus i utlandet. Både Brannvernforeningen og Europeiske Reiseforsikring oppfordrer folk til å tenke sikkerhet også når de velger leiebolig.

- I et hotell kan du forvente et minimumsnivå av sikkerhet, og der er det som regel ansvarlige du kan ta det opp med om du ikke føler deg trygg. I det private leiemarkedet kan dette være vanskeligere. Røykvarslere finnes sjelden, og du er i mange tilfeller overlatt til deg selv hvis det skjer noe, påpeker Dagfinn Kalheim.

- Anbefalingen om å ta med reiserøykvarsler gjelder i høyeste grad også for de som ferierer i utleieboliger. Ingen bør legge seg til å sove uten mulighet til å bli varslet ved brann, avslutter Emma Elisabeth Vennesland.

Gode råd når du sjekker inn på hotell

Les rømningsplanen og branninstruksen.

Oppsøk og gjør deg kjent med rømningsveiene.

Gjør deg kjent med hvor det finnes slokkeutstyr.

Reiser dere med barn, gjør en avtale om hvordan dere skal opptre ved brann.

Varsle resepsjonen hvis du finner blokkerte rømningsveier.

Plasser reiserøykvarsleren høyt i rommet, f.eks. på en hylle.

I tilfelle brann

Følg hotellets branninstruks og personalets anvisninger.

Er rømningsveiene blokkert av røyk eller brann, vurder om det er tryggest å bli på hotellrommet til redningspersonell er på plass. Gi deg til kjenne via vindu eller balkong.