Foto: YayMicro

Salg av søtsaker øker kraftig foran Halloween.  Avfallsbransjen ber foreldre ta ansvar for at barna ikke kaster fra seg godteriemballasjen utendørs.

Stadig mer Halloween-godteri er individuelt emballert, både av sikkerhets- og hygieneårsaker. Ulempen er at noe av denne emballasjen ender opp på gaten eller i naturen etter at innholdet er fortært av godtesugne monstre.

- Barn som tidlig lærer at det er galt å forsøple, kommer sannsynligvis til å ta med seg disse verdiene inn i voksenlivet. Foreldre bør derfor gå foran med et godt eksempel. Stapp den tomme emballasjen i lomma og kildesorter den når du kommer hjem, eller finn en avfallsbeholder, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Selger 17 prosent mer godteri

Det siste tiåret har Halloween-feiringen for alvor befestet sin stilling i Norge. Mandag 31. oktober kommer tusenvis av barn over hele landet til å kle seg ut som skumle monstre og gå «knask-eller-knep» i nabolaget.

Mange husstander hamstrer godteriprodukter for å ha nok til alle barna som banker på i løpet av kvelden. Joker, en landsdekkende dagligvarekjede med 469 butikker over hele landet, opplevde en salgsøkning på 17 prosent på sukkervarer i uken før Halloween i fjor. Tidligere har godteriprodusenten Nidar meldt at salget deres øker med 10-15 prosent i forbindelse med dagen.

Mer forsøpling etter merkedager

Rusken i Oslo erfarer at avfall gjerne hoper seg opp etter helger og merkedager.

- Vi er enige i at det kan tenkes å oppstå mer forsøpling i forbindelse med Halloween, fordi nesten alt godteri er pakket inn i plastemballasje. Men siden vi ikke har registreringer på Halloween spesielt, kan vi ikke fastslå at denne dagen er bedre eller verre enn andre festdager i året, sier Marit E. Aune, som er spesialkonsulent i Ruskensekretariatet.

Hun har følgende oppfordring til godterijagende monstre og foreldrene deres:

- Kos dere og ha en fin stund sammen. Ta med en liten pose til avfallet, og kast det i en avfallsbøtte, eller ta det med hjem og kildesorter det!

(Pressenytt)

Skikk og bruk på Halloween

1. Det er vanlig at foreldre blir med barna på «knask-eller-knep». Da har man bedre kontroll med hva som skjer.

2. Gå gjerne i grupper med andre barn fra nabolaget. Det er mer gøy!

3. Er utelyset slukket ønsker ikke de som bor der besøk av små monstre.

4. Ta med alt avfallet hjem og kildesorter det, eller kast det i en avfallsbeholder. Ikke la noe bli liggende igjen.

5. Respekter at ikke alle ønsker å være med på Halloween-feiringen.

6. Eggkasting og overdreven skremming hører til amerikanske B-filmer og ikke til feiringen av Halloween.