Ved Rikshospitalet i Oslo er arbeidet i gang med å bygge Norges første Friluftssykehus. Røros Vinduer og Dører skal levere vinduene i dette prestisjeprosjektet.

Friluftssykehusene er arkitekttegnede hytter på 50 kvadratmeter der naturen står i fokus - både i bruken av byggematerialer og vinduer som vender ut mot trær, vann, planteliv og himmel. Grunntanken er at alle pasienter og pårørende vil ha godt av et pusterom en tøff hverdag.  Å omgi seg med natur har dokumentert positiv effekt på psyken og kan også ha positiv påvirkning på pasientenes sykdomsforløp.

Bak arbeidet står stiftelsen Friluftssykehuset. Det er en innsamlingsstiftelse som har som formål å styrke den helhetlige behandlingen av syke ved å bygge og donere bort hytter til sykehus over hele landet. Planen er å åpne landets første friluftssykehus på Rikshospitalet i Oslo i mars neste år. Stiftelsen er i tett dialog med sykehus over hele landet om å bygge friluftssykehus.

Vil bort fra insitusjonspreg

- Vi ønsker å tilby et pusterom fra sykehustilværelsen ved å gi de syke og deres pårørende muligheten til å trekke seg tilbake til et rolig sted som skiller seg fra sykehusenes institusjonspreg. Ved systematisk å ta i bruk naturopplevelser som en del av den helhetlige behandlingen av barn og unge på sykehus kan vi redusere stress, skape gode mestringsopplevelser og få et annet utgangspunkt for samtaler, sier daglig leder i Stiftelsen Friluftssykehuset, Håvard Hernes.

Friluftssykehuset er tegnet av det prisbelønte arkitektfirmaet Snøhetta, entreprenøren Skanska er i ferd med å bygge det første friluftssykehuset i Stjørdal, og vinduene skal altså leveres av Røros Vinduer og Dører.

- Stiftelsen Friluftssykehuset samarbeider med sykehus over hele landet, sier Håvard Hernes, som før helga var i møte med ledelsen ved Røros Vinduer og Dører:

Til slutt hørte vi salgssjef Tore Børresen ved Røros Vinduer og Dører. Vi hørte også fabrikksjef Lars Telle i samme bedrift og grunnlegger Håvard Hernes ved Stiftelsen Friluftssykehuset

I tillegg til å være daglig leder i Stiftelsen Friluftssykehuset, er Håvard Hernes også musiker. Han har vært turnéleder for deLillos i 25 år, og hans mor Berit Hernes med pikenavn Fløttum er fra Haltdalen.

FAKTA om Stiftelsen Friluftssykehuset:

- Stiftelsen Friluftssykehuset ble etablert høsten 2015, men ideen for prosjektet startet lenge før det.

- I 2009 ble datter til Håvard Hernes alvorlig syk, noe som medførte at hun og hele familien måtte tilbringe veldig mye tid på ulike sykehus.

- De opplevde at det ikke fantes noen steder hvor familien kunne trekke seg tilbake for å få et avbrekk fra sykehustilværelsen.

- De savnet et pusterom hvor de kunne distrahere seg selv fra en svært stressende situasjon. I disse linoleumskledte korridorene ble altså tanken om en naturlig frisone til, og da datteren ble friskmeldt stiftet Håvard stiftelsen Friluftssykehuset.