Nå er de her. De røde, svarte og blå-kledde ungdommene. Som feirer, fester og gjør underlige aktiviteter for å få ett eller annet i lua.

Det har vært russedåp flere steder allerede, og natt til 1. mai er tradisjonelt en stor festaften for russen.

Russepresident ved Malvik Videregående skole, Eirik Laugen Forbord, er en av de mange som gleder seg litt ekstra til natt til 1. mai:

– Jo, natt til første er jo, og har alltid vært, en litt sånn ekstra stor greie, da. Så vi gleder oss selvfølgelig veldig til i kveld.

– Hvordan har russefeiringa vært så langt?

– Vi starta med dåpen, det var veldig fint. Har hatt strålende vær, så det er jo perfekt. Kveldene har vært fine. Vi har jo vært ute nesten hver dag.

– I Trondheim så kan det være vanskelig for russen å finne egnede plasser å møtes. Hvordan har dere løst det her i Malvik?

– Her i Malvik har vi flere ulike telt rundt omkring. Så har vi et litt større telt hvor alle avgangselevene samles på kvelden. Vi passer på antallet som er der, og alle har kosa seg virker det som. Så det er helt perfekt.

Russekort på Malvik VGS Foto: Hroar Wold Nordhaug

– Hva gjør dere for å unngå at uvedkommende kommer og ødelegger festen?

– Vi har vakter på veien her. Vi har samla en foreldregruppe som stiller opp. Det er veldig fin dugnad. De holder litt styr på veien, sakker ned farta på bilene og gjør det litt tryggere.

– Hva syns foreldrene om å stå midt på natta og være vakt oppi skogen her?

– De syns bare det er koselig, de. De får snakka med masse forskjellig ungdom og de har ikke noe problem med å stille opp, så det er veldig bra.

Hør hele intervjuet med Eirik Laugen Forbord her: