Linn Elise Jakhelln, Norsk Friluftsliv

Silje Høysæter i Norges speiderforbund gir oss gode råd for sporløs ferdsel i naturen:

Allemannsretten gir oss lov til å fritt nyte den norske naturen. Men benytter man seg av allemannsretten må man også følge prinsippet om sporløs ferdsel, som sier at man ikke skal etterlate seg mer enn sitt eget fotavtrykk.

– Planlegging er egentlig nøkkelen. Jo mindre fremtidig avfall du tar med deg ut, desto mindre må du bære hjem igjen, forklarer Silje Høysæter i Norges speiderforbund.

– Jeg tenker at man kan dele inn sporløs ferdsel i to, uavhengig av hvor man er. Det ene er den estetiske siden ved det, det at man ved å etterlate spor kan forringe turopplevelsen til de neste som kommer forbi. Den andre siden er den direkte skadelige; forsøpling, forurensning, gjenstander som for eksempel kan skade ville dyr, barn eller hunder, sier Høysæter.

Hun understreker at regelen om sporløs ferdsel er noe som gjelder uansett hvor i landet man er.

– I mitt hode er det ikke noen stor forskjell på snaufjell eller lavlandet. Uansett hvor man er, handler det om å følge noen enkle prinsipper, sier hun.

PLANLEGG TUREN: Speider Silje Høysæter mener man kan komme langt med å tenke godt gjennom hva man tar med seg ut. Foto: Morten Ødegaard

Sju tips for sporløs ferdsel på tur

Dropp matemballasjen

– Ofte er det emballasje fra mat som står for den største mengden søppel på tur, forklarer speideren. Får du kuttet ned på mengden matemballasje du har med deg, minsker du avfallsmengden på turen din.

Hennes tips er å planlegge måltidene på forhånd, og rasjonere dem i brødposer før du drar.

– Lager man for eksempel sin egen frokostblanding kan man ha flere dagers rasjon, i tillegg til en nødrasjon, i samme pose. Da kan kanskje fem dagers frokost få plass i en brødpose, og en brødpose klarer man fint å bære med seg videre over lange strekk, forklarer hun.

Husk søppelpose!

Det vi har med oss ut i naturen kan faktisk ende opp med å gjøre skade dersom det blir liggende igjen i naturen.

– Derfor – pass på at du har en egen dedikert søppelpose med deg i sekken, slik at du kan ta med deg hjem igjen det søppelet du har laget på tur. Følger du det første prinsippet, bør ikke dette være snakk om altfor store mengder, forklarer speideren.

Trenger du en ekstra motivasjon for å plukke opp etter deg på tur? Hold Norge Rent tilbyr gratis ryddepakker og «sporløsposer», som kan bestilles på deres nettsider.

TA HENSYN: Ved å plukke opp avfallet vi produserer på tur ivaretar vi den gode naturopplevelsen for de som kommer etter oss. Foto: Linn Elise Jakhelln

Brenn rester på bålet

Har man bål er det ingenting i veien for å brenne matrester og annet avfall som lar seg brenne.

– Mange har med seg litt ekstra fuel for å kunne brenne opp søppel på lengre turer, forklarer Høysæter

Eksempler på ting som godt kan brennes er dopapir, tørre matrester og pappemballasje. Plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, da det avgir farlige gasser og ikke er brennbart.

Husk at også matavfall kan ta lang tid å bryte ned

Det kan være vrient å vite om det er ok å la matavfall ligge igjen i naturen.

– Lurer du på om du skal legge igjen noe i naturen, bør du vurdere hvor lang tid det bruker på å brytes ned. Det er unødvendig å kaste et bananskall eller appelsinskall like ved stien. Dette brytes sakte ned, og de som kommer etter deg får en kjipere opplevelse av naturen. Husk også at det å legge igjen mat fort kan bli det samme som å mate ville dyr, forklarer speideren.

Er det snakk om å skrape ut av en gryte eller matskålen din, er det ikke noen stor fare å la det ligge igjen.

– Dette forsvinner fort, og så lenge du legger det et fornuftig sted, plager det nok ingen. En lur rettesnor å ha med seg er å tenke hvordan det ville vært dersom alle som går her gjør det samme som deg, sier Høysæter.

BRENN AVFALLET: Ved å brenne pappemballasje og tørre matrester kan du frigjøre plass i søppelposen. Foto: Synne Kvam

Bruk billig dopapir

Hvis du er på en lengre tur hvor du ikke har mulighet til å brenne dopapiret, kan du også grave det ned. I så fall er det billigste sort som er best for naturen.

– Velger du å la dopapiret ligge igjen i naturen, anbefaler jeg at du kjøper dopapir av dårligste kvalitet. Det brytes ned i løpet av noen måneder, forklarer Høysæter.

Dersom du velger å grave ned dopapiret i stedet for å brenne det, eller ta det med deg hjem – velg sted med omhu, slik at andre slipper å få en ubehagelig overraskelse. Det er neppe noen som har lyst til å gå på tur i et område hvor det ligger synlige rester av dopapir.

Velg bålplass med omhu

Et godt tips for å ferdes sporløst, er å bruke litt tid på å finne den riktige plassen der man ønsker å slå leir eller tenne bål.

– Finnes det en bålplass fra før? Bruk den. Er det en strand i nærheten? Lag bål her, i stedet for å svi av vegetasjonen, forklarer Høysæter.

I tillegg til å rydde opp det man har tatt med seg hjemmefra, bør man også fjerne de sporene som dukker opp fordi vi flytter på, og bruker, ting i naturen.

– Halvbrente kubber og lignende forurenser ikke, men da er vi inne på det estetiske ved sporløs ferdsel. Rydd det bort så det ikke ligger midt i glaningen, snu svidde steiner og så videre, oppfordrer hun.

Plukk med deg søppel du kommer over

Høysæter legger også til et siste tips.

– Dette er kanskje mer en oppfordring enn et prinsipp. Men finner du søppel i naturen som andre har kastet, plukk det opp! Det føles bra, og du etterlater stedet du har besøkt litt finere enn du fant det. Det er et godt prinsipp å ha med seg, smiler hun.

Hva gjør man så hvis man kommer over en skikkelig søppelhaug?

– Dersom det er snakk om slike mengder med søppel at det ikke kan bæres, bør du varsle grunneier, politi eller lignende, understreker hun.

GOD VANE: Lær barna om sporløs ferdsel gjennom å vise dem at det går an å plukke opp søppel man kommer over på turen. Foto: Johnny Vaet Nordskog